Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Svečano otvorene 44. Vinkovačke jeseni

  • 11. rujna 2009.
  • Ostalo
fullscreen Svečano otvorene 44. Vinkovačke jeseni Svečano otvorene 44. Vinkovačke jeseni
Svečano otvorene 44. Vinkovačke jeseni

U Vinkovcima je sinoć u 21h na trgu dr. Franje Tuđmana ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, u svojstvu izaslanika predsjednice Vlade Jadranke Kosor, otvorio 44. Vinkovačke jeseni.

Najveća kulturno-tradicijska manifestacija na području grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, koja se ove godine  održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade Jadranke Kosor, započela je glazbeno-scenskom priredbom za koje je scenarij i ove godine napisala Ana Cvenić, a kojoj  je tema bila «Čuvat ćemo tvoje običaje» .

Na poziv domaćina, vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića i gradonačelnika Vinkovaca Mladena Karlića, odazvali su se potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, metropolita i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), državni tajnici, župani,  saborski zastupnici,  državni i lokalni dužnosnici te brojni drugi gosti iz Republike Hrvatske i inozemstva.

U priredbi svečanog otvorenja prikazani su hrvatski običaji iz cijele zemlje, ali i iz ostalih područja na kojima žive Hrvati no, ponajprije, običaji iz Slavonije, Baranje i Srijema.

U programu svečanosti otvorenja gledatelji su mogli vidjeti običaje pudarenja, mačevnog plesa, selidbe djevojačkog ruha, pazarnog dana, te uz pjesmu, ples i pučko stvaralaštvo i mnoge poznate  glumce. 

Program Vinkovačkih jeseni je kulminirao svečanim mimohodom, u nedjeljno prijepodne, na kojem je bilo više od 70 kulturno-umjetničkih društava iz svih dijelova Lijepe naše, a koji su pred više od 50 000 tisuća posjetitelja prezentirali običaje krajeva iz kojih dolaze. Kraj mimohoda uljepšala je revija 25 svatovskih zaprega koje su vukli  gizdavi konji, popraćeni konjanicima sa cijelog područja Vukovarsko-srijemske županije.

Ispis
Vrh