Izbornik
heeader image

Svečano otvoren 25. Festival glumca

  • 12. svibnja 2018.
  • Turizam i kultura
fullscreen Svečano otvoren 25. Festival glumca (1).jpg
Svečano otvoren 25. Festival glumca (1).jpg
fullscreen Svečano otvoren 25. Festival glumca (2).jpg
Svečano otvoren 25. Festival glumca (2).jpg
fullscreen Svečano otvoren 25. Festival glumca (3).jpg
Svečano otvoren 25. Festival glumca (3).jpg
fullscreen Svečano otvoren 25. Festival glumca (4).jpg
Svečano otvoren 25. Festival glumca (4).jpg
fullscreen Svečano otvoren 25. Festival glumca (5).jpg
Svečano otvoren 25. Festival glumca (5).jpg
fullscreen Svečano otvoren 25. Festival glumca (6).jpg
Svečano otvoren 25. Festival glumca (6).jpg
fullscreen Svečano otvoren 25. Festival glumca (7).jpg
Svečano otvoren 25. Festival glumca (7).jpg
fullscreen Svečano otvoren 25. Festival glumca (8).jpg
Svečano otvoren 25. Festival glumca (8).jpg
fullscreen Svečano otvoren 25. Festival glumca (9).jpg
Svečano otvoren 25. Festival glumca (9).jpg
fullscreen Svečano otvoren 25. Festival glumca (10).jpg
Svečano otvoren 25. Festival glumca (10).jpg

U prepunoj dvorani Slovačkoga doma u Iloku svečano je otvoren 25. Festival glumca, a svečano je otvorio župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.

U narednih devet dana u Iloku, Otoku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji biti će ansambli hrvatskoga glumišta, a Grad Ilok je ujedno i peti put – grad domaćin Festivala glumca.  Okupljene glumce i publiku na otvaranju je prvo pozdravila izbornica Nada Abrus te obrazložila svoj odabir predstava, a potom je sve glumce i publiku srdačno pozdravila Branka Cvitković, ovogodišnja domaćica festivala te je istaknula kako su glumac i glas jedno te kako je „glas glumčev pečat“, a „glumci su čuvari pečata“. Zaključila je kako je glas najmarkantnije glumačko sredstvo i da se zato važno baviti glasom i čuvati ga.

U ime Ministarstva kulture otvorenju je nazočila dr.sc. Iva Hraste-Sočo, koja aktivno sudjeluje u radu Festivalu glumca. Zaželjela je svim glumcima puno kazališnih nadahnuća i predstavljanja svojih umjetničkih djela koji će pripomoći stvaranju nove publike. U ime Festivalskog odbora, predsjednik Joško Ševo zaželio je svim izvođačima da se pokažu najbolje što mogu – svoju glumu, glumačko umijeće, glumačke osobnosti, svoj dar koji imaju.

Predsjednica Hrvatskoga društva dramskih umjetnika Perica Martinović, obratila se motivirajućim govorom u kojem je istaknula kako je kazalište prostor slobode duha, kojeg Vukovarsko-srijemska županija prepoznaje.

Nakon svečanoga otvorenja je izvedena predstava „Ćiro“, Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba, Antonia Gabelića i Tarika Filipovića, a u režiji i izvedbi Tarika Filipovića. Publika je izvedbu nagradila aplauzom dugim deset minuta, Tarik Filipović svojim je „Ćirom“ oduševio publiku Vukovarsko-srijemske županije.

Ispis