Izbornik
heeader image

Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima

  • 13. svibnja 2017.
  • Obrazovanje, sport, demografija
fullscreen Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (1).jpg
Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (1).jpg
fullscreen Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (2).jpg
Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (2).jpg
fullscreen Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (3).jpg
Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (3).jpg
fullscreen Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (4).jpg
Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (4).jpg
fullscreen Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (5).jpg
Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (5).jpg
fullscreen Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (6).jpg
Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (6).jpg
fullscreen Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (7).jpg
Svečano otvoren 24. Festival glumca u Vinkovcima (7).jpg

U Vinkovcima je svečano otvoren 24. Festival glumca, na kojem će do 20. svibnja u gradovima Vukovarsko-srijemske županije biti izvedeno 18 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade.

Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija “Asser Savus” iz Vinkovaca, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije.

Ministrica RRFEU Gabrijela Žalac, župan Božo Galić i predsjednica HDDU-a Perica Martinović zajedno su svečano otvorili 24. Festival glumca, pred brojnom publikom koja je ispunila kazališnu dvoranu.

Župan Božo Galić u svojem govoru pozdravio sve nazočne i rekao kako će Vukovarsko-srijemska županija uvijek podržati Festival glumca, koji je posvećen glumcu i njegovom radu.

Po riječima domaćice ovogodišnjeg Festivala, ujedno ravnateljice Kazališta Žar ptica u Zagrebu Marije Sekelez, istaknula je kako je iznimno važno što je Festival glumca posvećen isključivo glumcu. “Jedino mi glumci znamo kroz što prolazimo u stvaranju neke uloge i stoga znamo to i ispravno vrednovati”.

Pomoćnica ministrice kulture dr.sc.Iva Hraste-Sočo, kazala je kako glumci vole doći u Vinkovce i na Festival glumca jer ga osjećaju svojim.

Predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović je poručila: “Ovo je jedinstven festival u svijetu po tome što je posvećen isključivo glumcu. Izbornik Festivala je isključivo glumac kao što su to i članovi žirija, a glumac je i domaćin ili domaćica festivala; konačno, i naše nagrade nose imena velikana hrvatskog glumišta”, podsjetivši kako je Festival nastao 1994. godine u teškim vremenima u kojem se nalazila istočna Slavonija u Domovinskom ratu.

Ocjenjivački sud, kojeg čine Izmira Brautović, Darko Janeš i Nedim Prohić, imati će teški zadatak izabrati najbolje od najboljih, nakon što je predstave izabrao je selektor Siniša Ružić.

Predstave će se odigrati u svih pet gradova naše županije,  a svojim će se recentnim stvaralaštvom predstaviti kazališta iz Zagreba, Velike Gorice, Siska, Splita, Omiša, Osijeka, Varaždina, Virovitice, Vinkovaca te Mostara.

Nakon svečano otvorenja Festivala održana je predstava „I živjele su sretno“ Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, u režiji Frane Marije Vranković.

 

Ispis