Izbornik
heeader image

Svečano obilježeno 180 godina vinkovačke bolnice

  • 08. rujna 2011.
  • Zdravstvo i socijalna skrb, Ostalo

Svečanom akademijom danas je u Vinkovcima obilježena 180. obljetnica osnutka i rada vinkovačke bolnice, na kojoj je nazočio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Svečana proslava je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor, a započela je pozdravnim riječima ravnatelja Opće bolnice Vinkovci Krunoslava Šporčića.

Uz čestitke za ovaj velik i značajan jubilej o značaju vinkovačke bolnice u hrvatskom zdravstvu govorili su: Mile Klepo, ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu, Marko Reljanović, predstavnik Ravnatelja HZZO-a, prof. dr. sc. Željko Metelko, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, Vibor Delić,  ravnatelj Uprave za medicinske poslove u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, izaslanik ministra zdravstva i socijalne skrbi mr. Darka Milinovića,  Mladen Karlić, gradonačelnik Vinkovaca, Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan, monsr.dr. Đuro Hranić, đakovačko- osječki pomoćni biskup i generalni vikar,te Vladimir Šeks, potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Prema sačuvanoj dokumentaciji, vinkovačka bolnica počela je s radom 08. rujna 1831. godine i među najstarijim je bolnicama u Hrvatskoj.

Tijekom duge i burne povijesti grada, nikada nije prekinula svoj rad. U bolnici se liječilo i skrbilo o bolesnima i ranjenima, u miru i ratu, za vrijeme prvog i drugog svjetskog rata, a osobito za vrijeme Domovinskog rata kada su djelatnici, pružajući zdravstvenu i drugu potrebnu pomoć, pokazali neizmjernu humanost.

U obnovu, uređenje i opremanje vinkovačke bolnice od završetka Domovinskog rata do danas uloženo je čak 250 milijuna kuna, čime se vinkovačka bolnica profilirala u respektabilnu zdravstvenu ustanovu.

Na svečanoj akademiji predstavljena je i monografija „180 godina vinkovačke bolnice“ urednici koje su Marija Jurković i Marko Landeka, na kojoj  je radilo 20-tak autora, uglavnom voditelja bolničkih odjela.

Također tom prigodom potpisan je i Sporazum o suradnji vinkovačke bolnice i osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Ispis
Vrh