Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

„Slavonski kulen/Slavonski kulin“ upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla u Službenom listu Europske unije

  • 07. studenog 2017.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen „Slavonski kulen/Slavonski kulin“ „Slavonski kulen/Slavonski kulin“
„Slavonski kulen/Slavonski kulin“
izvor: www.cibalia.hr

Da nas sve podsjetimo, nakon dobivenog Rješenja Ministarstva poljoprivrede 2013. godine o zaštiti naziva u Republici Hrvatskoj uslijedilo je zahtjev Europskoj komisiji 2014. godine za registraciju naziva oznake zemljopisnog podrijetla Slavonski kulen/kulin na razini Europske unije.

Nakon provjere dostavljene dokumentacije Europska komisija je u studenome 2015. godine objavila u Službenom listu obavijest o podnesenom zahtjevu čime je započelo tromjesečno razdoblje za podnošenje prigovora.

U veljači 2016. Republika Slovenija je uložila prigovor na zahtjev za registraciju naziva Slavonski kulen/kulin. U Briselu 3. listopada 2017. održan je sastanak Odbora za politiku kvalitete na kojem se raspravljalo o rješavanju prigovora s Republikom Slovenijom, te je prihvaćena Uredba kojom se Slovenskom društvu Celjske mesnine d.d. dozvoljava korištenje naziva „Slavonski kulen/Slavonski kulin“ tijekom razdoblja od pet godina od datuma stupanja na snagu Uredbe.

Sada s radošću obavještavam da je napokon u Službenom listu Europske unije L288 od 7. studenog 2017. godine konačno i službeno objavljena Provedbena Uredba Komisije (EU) 2017/1992 od 6. studenog 2017. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla „Slavonski kulen“/“Slavonski kulin“ (ZOZP).

Pred proizvođačima je novo razdoblje - iskoristiti EU potpore koje pored onih za investiranje u proizvodnju postoje i za udruge i proizvođače štićenih proizvoda kako postupci nadzora, analiza, certificiranja, označavanja i marketinga ne bi bili trošak samih proizvođača i to im više ne mora biti nenaplativ organizacijski i financijski teret. 

Ispis

Priloženi dokumenti

 
Provedbena Uredba Komisije (EU) 2017/1992 07. studenog 2017. 369,59 KB
Vrh