Izbornik
heeader image

Skup „CROATIA & ITALY- BUILDING TOGETHER“ održan u Zagrebu

  • 10. ožujka 2011.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj, Prostorno uređenje i graditeljstvo

Talijanskim tvrtkama na jučerašnjem su skupu "Croatia & Italy - Building together" predstavljeni infrastrukturni projekti u Hrvatskoj u kojima je moguća suradnja hrvatskih i talijanskih tvrtki. Skup su organizirali Talijanski institut za vanjsku trgovinu i Talijansko udruženje građevinskih tvrtki ANCE, a na istome je sudjelovalo stotinjak talijanskih i hrvatskih poduzetnika koji su održali i međusobne razgovore.
Tom prigodom Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević talijanskim je gospodarstvenicima rekao da Vlada poduzima brojne mjere za olakšavanje investiranja među kojima su antikorupcijske aktivnosti i skraćivanje administrativnih procedura za ulagače te da je Hrvatska na pragu novog razvojnog ciklusa.
Veleposlanik Italije u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano di Custoza istaknuo je da su talijanski gospodarstvenici ohrabreni skorim članstvom Hrvatske u Europskoj uniji te kako osjećaju da je pravi trenutak za intenziviranje poslovnih veza s Hrvatskom.
Generalni direktor udruge ANCE Federico Merola rekao je da je za talijanske građevinare Hrvatska zemlja od posebnog interesa. Koliko taj interes može biti važan govore podaci koje je iznio, prema kojima članovi ANCE ostvaruju 11 posto talijanskog BDP-a, a posluju u 85 zemalja u kojima su prema podacima za 2009. godinu, imali 570 ugovora vrijednih 44 milijarde eura.
Na skupu "Croatia & Italy - Building together" teme su bile i financiranje projekata o čemu su govorili predstavnici talijanskih banaka u Hrvatskoj, a posebno je bilo riječi i o projektima u turizmu, infrastrukturi, energetici i zaštiti okoliša. Održali su se i tematski okrugli stolovi s predlagateljima ili nositeljima pojedinih investicijskih projekata te bilateralni susreti talijanskih i hrvatskih gospodarstvenika.

Na predmetnom skupu sudjelovali su ispred Vukovarsko-srijemske županije župan Božo Galić i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Cirba te predstavnici tvrtki i razvojnih institucija iz Vukovarsko-srijemske županije koji su ujedno i nositelji pojedinih investicijskih projekata, a za koje su talijanski gospodarstvenici iskazali interes.

Ispis
Vrh