Izbornik
heeader image

Sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i koordinacije za ljudska prava Vukovarsko-srijemske županije

  • 20. rujna 2019.
  • Ostalo
fullscreen Ravnopravnost spolova
Ravnopravnost spolova

U velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana je zajednička sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Koordinacije za ljudska prava Vukovarsko-srijemske županije.

O Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama  kojeg je proglasio Hrvatski Sabor 2004. godine, 5 godina nakon  počinjenja trostrukog femicida i teškog ranjavanja četvrte žene u zgradi suda za vrijeme brakorazvodne parnice, govorio je predsjednik Povjerenstva Đorđe Ćurčić.

- "Istaknuo je da se takve stvari ne smiju događati i da društvo,država i sve institucije trebaju raditi na smanjenju nasillja, a  u svezi zbrinjavanja i potpore žrtvama nasilja treba poticati jedinice lokalne i područne samouprave na uvođenje rodnog proračuna u okviru kojeg će se osigurati kontinuirana financijska potpora radu skloništva i savjetovališta za žrtve nasilja". 

Održana je  prezentacija europskog projekta VIVIEN  u kojeg su uključene institucije i organizacije četiri europske zemlje(Finska,Bugarska,Italija i Hrvatska)

Govoreći o obrazovnom projektu za unapređenje sustava podrške ženama žrtvama nasilja voditeljica Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, udruga B.a.B.e.- voditeljica programa Pružanje egzistencijalne zaštite i psihosocijalne podrške ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci na području VSŽ, Ivana Sučić pozvala je i članove/ce povjerenstva na učestvovanje u trodnevnom treningu i setu edukacija.

O web portalu Žene i mediji Agencije i Vijeća za elektroničke medije posvećenom osnaživanju i informiranju žena,poučavanju i podizanju svijesti građana,javnih osoba, kreatora javnih politika, civilnog društva i medija o pitanjima položaja žena u društvu, govorila je predsjednica Županijske koordinacije za ljudska prava Jadranka Golubić.

Na sjednici je donešeno Priopćenje –podsjetnik za sve jedinice lokalne samouprave da porade na izradi rodnog proračuna kojim bi se postigao veći stupanj ravnopravnosti između muškaraca i žena.

Ispis

Priloženi dokumenti

  Priopćenje - ravnopravnost spolova 23. rujna 2019. 183,61 KB
Vrh