Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Seminar za korisnike drvne sječke iz kultura kratke ophodnje (KKO) te korištenje biomase za grijanje

  • 27. veljače 2017.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Seminar za korisnike drvne sječke  (1).jpg Seminar za korisnike drvne sječke  (1).jpg
Seminar za korisnike drvne sječke (1).jpg
fullscreen Seminar za korisnike drvne sječke  (2).jpg Seminar za korisnike drvne sječke  (2).jpg
Seminar za korisnike drvne sječke (2).jpg

Danas je u Osijeku održan posljednji seminar za korisnike drvne sječke iz kultura kratke ophodnje (KKO) te korištenje biomase za grijanje u organizaciji Energetskog instituta Hrvoje Požar u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom i Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka.

Pokazalo se da proizvodnja energije iz KKO može biti privlačna opcija za poljoprivrednika, ali samo u posebnim okolnostima. Korištenje biomase za grijanje u velikim ložištima također pokazuje obećavajuće rezultate oko snižavanja troškova grijanja.

Naglasak seminara bio je na lokalnoj proizvodnji i korištenju drvne sječke te peleta iz kultura kratkih ophodnji (KKO) i šumske biomase za dobivanje toplinske energije. Govorilo se o uzgoju biomase za potrebe lokalnog grijanja ili korištenja u kogeneracijskim postrojenjima, sagorijevanju biomase u velikim ložištima te o mogućnosti implementacije takvog koncepta u Gradu Osijeku te Osječko-baranjskoj županiji.

Uzgoj KKO za potrebe dobivanja toplinske energije se može promatrati kao četvrta opcija vlasnika poljoprivrednog zemljišta (uz obrađivanje zemljišta klasičnim poljoprivrednim kulturama, prodaju i najam zemljišta), a rezultati ukazuju da je uzgoj KKO ekonomski bolja opcija od prodaje ili najma zemljišta.

Ispred Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije sudjelovala je Katarina Draškić.

Ispis
Vrh