Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Savski sajam u Županji

  • 11. lipnja 2011.
  • Obrazovanje
fullscreen Savski sajam u Županji (1).jpg Savski sajam u Županji (1).jpg
Savski sajam u Županji (1).jpg
fullscreen Savski sajam u Županji (3).jpg Savski sajam u Županji (3).jpg
Savski sajam u Županji (3).jpg
fullscreen Savski sajam u Županji (2).jpg Savski sajam u Županji (2).jpg
Savski sajam u Županji (2).jpg
fullscreen Savski sajam u Županji (4).jpg Savski sajam u Županji (4).jpg
Savski sajam u Županji (4).jpg

Tradicijski žetveni običaji i jela te bogata baština županjskoga kraja predstavljeni su na današnjem Savskom sajmu projektom „Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti“ koji je pripremila Turistička zajednica Županje.

U sklopu Savskoga sajma, koji je dio projekta „Lijepa naša Sava“, na županjskoj šetnici uz Savu održane su i pete Dječje čobanske igre kojima se nastoje očuvati tradicijski običaji i kultura županjske posavine.

Uz „Dječje čobanske igre“ posjetitelje Savskoga sajma u Županji dočekali su  dragocjeni stari obrti, zanati i rukotvorine savskog kraja te tradicijska žetvena jela. Upriličen je i bogat kulturno-umjetnički program uz nastup mjesnih kulturno-umjetničkih društava.

Jedna je od novosti obrazovno-zabavna radionica intrigantnog naziva „Vidljivi i nevidljivi svijet u vodi“ koja je u organizaciji Hrvatskih voda. Radionica pod stručnim vodstvom djelatnika Hrvatskih voda iz Glavnoga vodno gospodarskog laboratorija poučila je posjetitelje sajma o važnosti praćenja kakvoće i stanja vode, a promatranje živih organizama te izrada crteža na temu viđenog posebno je obradovala one najmlađe.

Savskom sajmu u Županji u ime Vukovarsko-srijemske županije nazočio je zamjenik župana Mato Golubičić.

"Zahvaljujući organizatorima i partnerima projekta „Lijepa naša Sava“ i ove smo godine sajmom  predstavili sadržaje kako bi se obogatila turistička ponuda u gradu i kako bi se predstavili potencijali rijeke za budući razvoj nautičkog, ali i drugih oblika turizma (lovni, ribolovni ili pustolovni). Oduševljeni smo što je veliki broj naših sugrađana prihvatio poziv i došao na Savsku šetnicu i vjerujemo kako će se sajam održavati i ubuduće", izjavio je Mirko Bačić, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice grada Županje.

Projekt su partnerski pokrenuli Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save, Hrvatska gospodarska komora i Coca-Cola HBC Hrvatska. Podršku projektu pružili su Hrvatske vode, Agencija za plovne putove, Grad Županja, Turistička zajednica grada Županje te „ Hrvatski farmer“.

Ispis
Vrh