Izbornik
heeader image

Sastanak predstavnika županija, regionalnih koordinatora i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske

  • 17. prosinca 2018.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen Sastanak predstavnika županija, regionalnih koordinatora i MRRFEU (1).jpg
Sastanak predstavnika županija, regionalnih koordinatora i MRRFEU (1).jpg
fullscreen Sastanak predstavnika županija, regionalnih koordinatora i MRRFEU (2).jpg
Sastanak predstavnika županija, regionalnih koordinatora i MRRFEU (2).jpg
fullscreen Sastanak predstavnika županija, regionalnih koordinatora i MRRFEU (3).jpg
Sastanak predstavnika županija, regionalnih koordinatora i MRRFEU (3).jpg

U prostorijama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU  održan je sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici županija i regionalnih koordinatora iz cijele Hrvatske, a tema sastanka je bila Europska teritorijalna suradnja.

Europska teritorijalna suradnja (u daljnjem tekstu ETS), kao drugi cilj kohezijske politike za razdoblje 2014.-2020., odnosi se na stvaranje podloge za razvoj koordinirane, sustavne i strateški usmjerene suradnje na lokalnoj, regionalnoj i središnjoj državnoj razini s partnerima iz susjednih zemalja i ostalih regija Europske unije. Time se kroz zajednički pristup na odgovarajućoj administrativno-teritorijalnoj razini smanjuje negativan utjecaj granica i promovira društveno-gospodarska kohezija.

Republika Hrvatska u razdoblju 2014-2020. sudjeluje u tri komponente europske teritorijalne suradnje: međuregionalnoj, transnacionalnoj i prekograničnoj suradnji. Krajem svibnja 2018. Europska komisija je objavila prijedlog zakonodavnog paketa za Kohezijsku politiku za razdoblje nakon 2020. godine. Sukladno stvarnim potrebama na terenu  potrebno je pripremiti operativne programe za novi višegodišnji financijski okvir EU 2021.-2027. kako bi u najvećoj mogućoj mjeri odgovorili rješavanju postojećih problema s ciljem bržeg i učinkovitijeg razvoja cijele Hrvatske.

Ispred Vukovarsko srijemske županije na sastanku su sudjelovale pročelnica UO za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković i viša savjetnica za gospodarstvo i regionalni razvoj Helena Valentić.  

Ispis