Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Razmjena znanja i informacija o mogućnostima uzgoja kultura kratkih ophodnji

  • 13. prosinca 2016.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj, Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Sudjelovanje poljoprivrednika na tržištu energije uz ostvarenje zelenih plaćanja u poljoprivredi (1).jpg Sudjelovanje poljoprivrednika na tržištu energije uz ostvarenje zelenih plaćanja u poljoprivredi (1).jpg
Sudjelovanje poljoprivrednika na tržištu energije uz ostvarenje zelenih plaćanja u poljoprivredi (1).jpg
fullscreen Sudjelovanje poljoprivrednika na tržištu energije uz ostvarenje zelenih plaćanja u poljoprivredi (2).jpg Sudjelovanje poljoprivrednika na tržištu energije uz ostvarenje zelenih plaćanja u poljoprivredi (2).jpg
Sudjelovanje poljoprivrednika na tržištu energije uz ostvarenje zelenih plaćanja u poljoprivredi (2).jpg
fullscreen Sudjelovanje poljoprivrednika na tržištu energije uz ostvarenje zelenih plaćanja u poljoprivredi (3).jpg Sudjelovanje poljoprivrednika na tržištu energije uz ostvarenje zelenih plaćanja u poljoprivredi (3).jpg
Sudjelovanje poljoprivrednika na tržištu energije uz ostvarenje zelenih plaćanja u poljoprivredi (3).jpg
fullscreen Sudjelovanje poljoprivrednika na tržištu energije uz ostvarenje zelenih plaćanja u poljoprivredi (4).jpg Sudjelovanje poljoprivrednika na tržištu energije uz ostvarenje zelenih plaćanja u poljoprivredi (4).jpg
Sudjelovanje poljoprivrednika na tržištu energije uz ostvarenje zelenih plaćanja u poljoprivredi (4).jpg

Energetski  Institut Hrvoje Požar u suradnji sa UO za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije te Savjetodavnom službom održao je seminar pod nazivom ''Sudjelovanje poljoprivrednika na tržištu energije uz ostvarenje zelenih plaćanja u poljoprivredi''.

Tema prvog dana seminara koji je održan u hotelu Slavonija u Vinkovcima jest upoznavanje dionika s naglaskom na poljoprivrednike s općim karakteristikama uzgoja kultura kratkih ophodnji, a ujedno ispitati značaj i utjecaj kultura kratkih ophodnji na okoliš te mogućnost sinergije takvih kultura sa poljoprivrednim proizvodima u sustavu agrošumarstva.

Europski projekt SRCplus koji provodi Energetski Institut Hrvoje Požar (EIHP) promovira održive prakse u uzgoju kultura kratkih ophodnji (KKO) koje pozitivno utječu na okoliš i prirodu, ali su i prilika za izvor dodatnih prihoda, te za razvoj ruralnih krajeva. Prema dosadašnjim spoznajama, uzgoj biomase za energiju treba se prvenstveno razmatrati kao dodatnu aktivnost na poljoprivrednom gospodarstvu za diversifikaciju aktivnosti i prihoda. Prednost ovakvog sustava je taj što se može uzgajati na manje kvalitetnim zamljištima te zahtjeva manji angažman oko njegovog održavanja i to u mjesecima kada se ne odvija ostala poljoprivredna proizvodnja.

Na seminaru su sudjelovali brojni izlagači koji su uključeni direktno ili indirektno u sustav poljoprivredne proizvodnje. Dr. sc Ines Pohajda iz Savjetodavne službe u Zagrebu te predstavnica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pozornost skrenule su na zelena plaćanja u poljoprivredi te o kulturama kratke ophodnje u Europskoj zajedničkoj politici. Tajana Radić je ispred Hrvatske Poljoprivredne Komore prezentirala  projekt uP_running čiji je cilj unaprijediti korištenje otpada (vinova loza, nasadi maslina i plantaže drvenastog voća) za vrijeme poljoprivredne rezidbe i uklanjanja nasada u svrgu bioenergane i grijanja. Aleksandar Fragner direktor REBINA Agrar Srbija istaknuo je izrazito veliku važnost te mogućnosti koje otvara uzgoj energetske vrbe Salix Viminalis. REBINA Agrar proizvodi sadni materijal najviše kvaliteta, koji porijeklo vodi iz znanstvenog  instituta Lantmannen i rasadnika u Švedskoj.

Seminar se provodi u svrhu razmjene informacija i razvoja znanja o mogućnostima uzgoja KKO u ruralnim područjima Republike Hrvatske.

Ispred UO za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj sudjelovali su Hranimir Jurić, Krunoslav Buhač i Ljubica Klobučić-Grgas, te Magdalena Markasović ispred UO za međunarodnu suradnju i EU poslove.

Ispis
Vrh