Izbornik
heeader image

Radni sastanak u Općini Gunja

  • 18. travnja 2019.
  • Ured župana
fullscreen Radni sastanak u Općini Gunja (1).JPG
Radni sastanak u Općini Gunja (1).JPG
fullscreen Radni sastanak u Općini Gunja (2).JPG
Radni sastanak u Općini Gunja (2).JPG
fullscreen Radni sastanak u Općini Gunja (3).JPG
Radni sastanak u Općini Gunja (3).JPG
fullscreen Radni sastanak u Općini Gunja (4).JPG
Radni sastanak u Općini Gunja (4).JPG
fullscreen Radni sastanak u Općini Gunja (5).JPG
Radni sastanak u Općini Gunja (5).JPG

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić sa suradnicima posjetio je Općinu Gunju gdje ga je dočekao načelnik općine Anto Gutić, sa svojim suradnicima.

Na radnome sastanku razgovaralo se o posljedicama katastrofalne poplave koja se dogodila 2014. godine u županjskoj Posavini te obilježavanju toga događaja 17. svibnja ove godine u Gunji, kada bi trebali biti predstavljeni projekti za zaštitu od poplave.

Bilo je riječi i o poslovnoj zoni Velebit za čije dovršenje se očekuje pomoć županije i države te o uređenju svetišta Gospe Šumanovačke, koje datira iz 14. st., kako bi zasjalo u novom sjaju i postalo prostor koji na primjeren način može primiti hodočasnike i sve one koji ga obilaze.

Razgovaralo se i o lokalnom odlagalištu otpada, državnom prijelazu i gradnji novoga mosta Gunja – Brčko,  preko Save te radu Društva osoba s posebnim potrebama „Zvjezdice“. Istaknuto je kako na području općine Gunja živi oko 3.000 stanovnika. 

Župan Galić je naveo kako u dvije godine rada nove općinske uprave na čelu  s načelnikom Gutićem, postignuti su dobri rezultati te je istaknuo: -„Pored  problema i financijskih dugovanja koje su zatekli, ide se prema pozitivnom poslovanju. Komunalna infrastruktura se uređuje, a normalno funkcioniraju udruge i klubovi. Čestitam načelniku i njegovim suradnicima na takvom pristupu, na dobrom radu i zalaganju. Od katastrofalne poplave koja se dogodila prije pet godina, puno toga je učinjeno. U razvojnom smislu za Općinu Gunja, zajedno s Razvojnom agencijom i Vladom RH u okviru Projekta Slavonije, Baranje i Srijema, nastojimo realizirati projekte, i ono što možemo učiniti sami iz Proračuna i ono što možemo kandidirati prema europskim fondovima.“

Načelnik Gutić  istaknuo je kako probleme, koje su zatekli, polako rješavaju u pozitivnom smislu a sada su usmjereni na pripremu obilježavanja pete obljetnice poplave te je rekao: -„Dogovorene su brojne aktivnosti kojima će se dostojanstveno obilježiti taj dan u Općini Gunja. Istaknuli smo probleme s kojima se suočavamo, kao što je Poslovna zona Velebit za koju tražimo pomoć od Županije i Vlade RH za izgradnju infrastrukture,  kako bi poduzetnici mogli izgraditi svoje pogone i zapošljavati ljude a time bi spriječili odlazak mladih. Spomenuli smo i naš projekt svetišta Šumanovci, što je objasnio upravitelj svetišta gunjanski župnik  vlč. Ivan Živić koji je nazvao „Novo ruho Šumanovaca“. Dobili smo obećanja kako će nam i Županija pomoći u tome te se nadam kako će se to što prije realizirati. Razgovarali smo o mostu  Gunja i Brčko koji nije u potpunoj funkciji i čak ni za promet osobnih vozila jer je prostor vrlo ograničen zbog kojega se stvaraju čepovi u naselju. Dogovoreno je kako će Županija i Općina zajednički  poslati dopis prema Ministarstvu prometa u kojem će se tražiti  da se uvrsti u plan financiranja izgradnje novog mosta Gunja – Brčko.“

Uz župana Galića, sastanku su nazočili zamjenik župana Josip Dabro, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković, direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić, član Uprave EKOS-a Zoran Pandža te ravnatelj Županijske uprave za ceste Željko Galić.

Ispis
Vrh