Izbornik
heeader image

Provedba IPA projekta „Razvoj investicijskog okruženja“ - Studijsko putovanje u Republiku Češku

  • 14. listopada 2010.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Provedba IPA projekta „Razvoj investicijskog okruženja“ - Studijsko putovanje u Republiku Češku
Provedba IPA projekta „Razvoj investicijskog okruženja“ - Studijsko putovanje u Republiku Češku

U sklopu provedbe IPA projekta Razvoj investicijskog okruženja“ organizirano je prvo studijsko putovanje namijenjeno županijama koje prolaze osnovne standarde ICPR programa (Investment Certification Programme for Regions).

Grupa od 19 polaznika je od 03. do 09. listopada 2010. godine posjetila Češku Republiku kako bi se upoznala s najboljim praksama te zemlje i njezinih institucija s područja razvoja i privlačenja izravnih inozemnih ulaganja (FDI). Pored županijskih timova, putovanju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, koje je ujedno odgovorno za provedbu ovog projekta, te dvojica članova projektnog tima. Ispred Vukovarsko-srijemske županije na studijskom putovanju sudjelovali su Hrvoje Rukavina iz Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. i Nikolina Lukac iz Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i razvitak seoskoga prostora.

Republika Češka odabrana je kao primjer zemlje koja je u razvoju svog FDI sektora krenula sa sličnih pozicija u kojima se trenutno nalazi Republika Hrvatska, te je kao takva idealna za učenje i upoznavanje s procesima koji i nas očekuju na putu prema jačanju domaće konkurentnosti.

Studijsko putovanje obuhvatilo je posjete CzechInvestu (Agenciji za razvoj ulaganja i poslovanja), i Ministarstvu industrije i trgovine, a potom i razvojnim agencijama te industrijskim zonama u Pilzenu, Žebrku i Pardubicama. Program studijskog putovanja orijentirao se na sljedeća pitanja i teme: zašto poduzeća ulažu u inozemstvo i kako odabiru lokaciju; promocija ulaganja u Republiku Češku; načini i praksa povezivanja domaćih dobavljača i inozemnih ulagača.

IPA projekt IPA2007/HR/16IPO/001-020501 "Razvoj investicijskog okruženja” pruža smjernice za strateški razvoj i obuku 20 hrvatskih županija kako bi im se pomoglo da se na odgovarajući način pripreme za proces privlačenja inozemnih izravnih ulaganja (FDI). Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva je korisnik projekta i odgovorno je za njegovu provedbu. Ukupna vrijednost projekta je 2,5 milijuna eura, od čega EU financira 75%, a Republika Hrvatska 25%. Projekt je nastavak dvije prethodne faze Programa za certificiranje regija za ulaganja (ICPR).

Ispis
Vrh