Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Proslava „Vinkova“ u Iločkim podrumima

  • 22. siječnja 2020.
  • Ostalo
fullscreen Proslava „Vinkova“ u Iločkim podrumima (1).jpg Proslava „Vinkova“ u Iločkim podrumima (1).jpg
Proslava „Vinkova“ u Iločkim podrumima (1).jpg
fullscreen Proslava „Vinkova“ u Iločkim podrumima (2).jpg Proslava „Vinkova“ u Iločkim podrumima (2).jpg
Proslava „Vinkova“ u Iločkim podrumima (2).jpg
fullscreen Proslava „Vinkova“ u Iločkim podrumima (3).jpg Proslava „Vinkova“ u Iločkim podrumima (3).jpg
Proslava „Vinkova“ u Iločkim podrumima (3).jpg
fullscreen Proslava „Vinkova“ u Iločkim podrumima (4).jpg Proslava „Vinkova“ u Iločkim podrumima (4).jpg
Proslava „Vinkova“ u Iločkim podrumima (4).jpg

U Iločkim podrumima u Iloku, tradicionalno je održano svečano obilježavanje blagdana Sv. Vinka ili „Vinkovo“.

Događaju je nazočio župan Božo Galić, kao i gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir, većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević u svojstvu domaćina proslave, zatim predsjednik Uprave Iločkih podruma Antonijo Kraljević, te ministar državne imovine Mario Banožić.

Sve nazočne pozdravila je voditeljica turizma Vesna Štajner te je sve nazočne uzvanike upoznala o manifestaciji, koja je već godinama jedan važni i nezaobilazni blagdan svakog vinogradara. Između ostalog naglasila je: - “…koliko vinogradar popije na ovaj dan, takav će mu biti urod u vinogradu!“

Ministar Banožić je ove godine imao čast biti „kum“ te je simbolično orezao nekoliko trsova i time obilježio početak vinogradarske godine i radove u vinogradu.

Potom je  fra Ivan Utješinović, gvardijan Franjevačkog samostana i župnik župe Sv. Ivana Kapistrana, blagoslovio vinograde Iločkih podruma.

Druženje se uz tradicionalne srijemske delicije i kapljice Iločkih podruma nastavilo na vinogradarskoj lokaciji „Vukovo“, i to uz neizostavne tamburaše te doček konjanika, članova konjogojske udruge „Kadij“ i njihovih gostiju.

Iločki podrumi u svom vlasništvu imaju dva bogata i osunčana vinogradarska položaja, „Principovac“ i „Vukovo“, koji ukupno čine 360 hektara vinograda. Berba 2019. tek izlazi na tržište, dok je 2018. bila iznimno uspješna na lokalnim, regionalnim i svjetskim natjecanjima s prikupljenih više od 40 medalja.

Ispis
Vrh