Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Predstavljena knjiga “Položaj vjerskih zajednica u općini Vinkovci (1964. – 1975.)”

  • 23. siječnja 2020.
  • Ostalo
fullscreen Predstavljena knjiga “Položaj vjerskih zajednica u općini Vinkovci (1964. – 1975 (1).jpg Predstavljena knjiga “Položaj vjerskih zajednica u općini Vinkovci (1964. – 1975 (1).jpg
Predstavljena knjiga “Položaj vjerskih zajednica u općini Vinkovci (1964. – 1975 (1).jpg
Novosti.hr
fullscreen Predstavljena knjiga “Položaj vjerskih zajednica u općini Vinkovci (1964. – 1975 (2).jpg Predstavljena knjiga “Položaj vjerskih zajednica u općini Vinkovci (1964. – 1975 (2).jpg
Predstavljena knjiga “Položaj vjerskih zajednica u općini Vinkovci (1964. – 1975 (2).jpg
Novosti.hr

U velikoj gradskoj vijećnici u Vinkovcima održano je predstavljanje knjige “Položaj vjerskih zajednica u općini Vinkovci (1964. – 1975.)”, autora dr. sc. Ivana Bendra, dr.sc. Dražena Živića i Petra Eleza, a u organizaciji Državnog arhiva u Vukovaru – Arhivskog sabirnog centra Vinkovci, Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” i Grada Vinkovaca.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije predstavljanju knjige nazočio je savjetnik župana mr.sc. Krešimir Markić.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru profesor Petar Elez, kao jedan od autora knjige istaknuo je: “Riječ je o studiji koja se bavi vjerskim zajednicama u navedenom razdoblju s osobitim naglaskom na položaj katoličke crkve, klera i općenito vjernika katolika na području Općine Vinkovci. Studija je temeljena na istraživanju arhivskog gradiva koje se nalazi u arhivskom sabirnom centru u Vinkovcima." Dodao je kako je to na neki način novina u odnosu na dosadašnje studije, kojih zapravo i nema a temeljem uvida u arhivsku dokumentaciju doneseni su određeni zaključci na temu položaja vjerskih zajednica u prostoru bivše Općine Vinkovci.

Kako je rečeno na predstavljanju knjige, u uvodnom dijelu nalazi se povijesni pregled i zbivanja u navedenom vremenu, kao i jedan demografski kontekst koji prati kretanje stanovništva s obzirom na njihovu vjersku pripadnost, a drugi dio odnosi se i na sam arhivski fond i arhivsko gradivo te kako je nastalo, gdje se čuva i kakve je strukture.

Knjiga je, u prvom redu, namijenjena znanstvenicima kao poticaj za daljnja istraživanja, ali i svim zainteresiranim zaljubljenicima u lokalnu prošlost.

O knjizi su, osim njezinih autora, govorili i voditelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni centar Vukovar dr.sc.Mateo Žanić, potom začasni kanonik i župnik vinkovački mons. Tadija Pranjić, a prigodnim riječima obratio se i nadbiskup đakovačko-osječki mons.dr. Đuro Hranić.

Ispis
Vrh