Izbornik
heeader image

Predstavljen projekt „ Nacionalna staklenka za med“

  • 29. studenog 2018.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Predstavljen  projekt „ Nacionalna staklenka za med“ (1).jpg
Predstavljen projekt „ Nacionalna staklenka za med“ (1).jpg
fullscreen Predstavljen  projekt „ Nacionalna staklenka za med“ (2).jpg
Predstavljen projekt „ Nacionalna staklenka za med“ (2).jpg

U školske klupe i kuhinje 7. prosinca ove godine stiže med s hrvatskih pčelinjaka. Kroz medne dane i posebne staklenke, djeci će biti ukazana važnost konzumacije meda.

Tim povodom u Kući meda u Županji, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić napunio je prvu nacionalnu staklenku meda, koja jamči kvalitetu meda.

Riječ je o programu Hrvatskog pčelarskog saveza, u koji se uključila i Hrvatska poljoprivredna agencija čiji je cilj  stvoriti prepoznatljivu ambalažu kako bi potrošači bili sigurni da se u njoj nalazi med koji je proizveden u hrvatskim pčelinjacima. Riječ je o staklenci inovativnog dizajna koja je prepoznatljiva po svome obliku i nosi ugravirani logotip Hrvatskog pčelarskog saveza. Projekt je lani pokrenuo Hrvatski pčelarski savez, koji se suočio s čestim krivotvorenjem meda diljem Hrvatske. Proveden je natječaj na kojem je odabrano idejno rješenje nacionalne staklenke za med mlade dizajnerice Klare Marelić. Svoj med u nacionalnu staklenku moći će pakirati svi pčelari koji su legalno na tržištu Republike Hrvatske.

Nacionalna staklenka za med - naziv je projekta koji je predstavljen u Kući meda OPG-a Krešimira Čolića i OPG-a Danijela Čajka, a koji će pridonijeti prepoznatljivosti hrvatskog meda na tržištu.

Oba predstavnika OPG-ova su inače zaposlena, ali pčelarstvo im je velika ljubav i hobi koji je danas prerastao u nešto puno ozbiljnije, a kada se radi nešto što se voli onda tu ne postoje granice. Oni zajedno vrcaju med već petu godinu.

Svoje staklenke ispunili su sa čak 18 vrsta meda i neobičnih mednih mješavina, od kojih su neke s aronijom, lješnjakom ili čokoladom. Njima osvajaju i domaće i europsko tržište.

Taj čarobni dar prirode prikupljen je na zlatnim poljima Slavonije, njenim brežuljcima i prostranim šumama, a za tjedan dana naći će se u svim školama. Na taj način želi se potaknuti na pravilnu ishranu djece u školama.

„Od danas će se domaći med moći lako prepoznati i neće biti mjesta zabuni. Korištenje staklenke smo povezali sa sustavom označavanja Med hrvatskih pčelinjaka, tako da će na svakoj staklenci biti i jedinstveni broj putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar proizveo med." - izjavio je ministar Tolušić.

"Prema podacima u Hrvatskoj postoji oko 11.000 pčelara od kojih je u Hrvatski pčelarski savez uključeno njih oko 7.500 a sukladno propisanim uvjetima staklenku može koristiti 5,043 pčelara," naveo je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbas, te istaknuo kako se u Hrvatskoj godišnje proizvodi između sedam i 10.000 tona meda, dok potrošnja iznosi oko 5.500 tona meda.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije predstavljanju projekta nazočio je zamjenik pročelnika UO za poljoprivredu i infrastrukturu Darko Juzbašić.

Ispis
Vrh