Izbornik
heeader image

Predstavljen projekt "Agrokovar"

  • 16. travnja 2008.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima danas je održana konferencija pod nazivom “Mogućnost suradnje u poljoprivredi”. 
Naime Vukovarsko-srijemska županija je, zajedno s talijanskim partnerima uspješno pripremila i kandidirala projekt “Agrokovar”, za financiranje iz sredstava Phare pretpristupnog fonda. 
Cilj projekta je povezati hrvatske i talijanske poljoprivredne proizvođače, a jedna od aktivnosti u njegovoj implementaciji je još jedan dolazak talijanskih poduzetnika u našu Županiju, kako bi se nastavila dosadašnja suradnja. 
U ime Vukovarsko-srijemske županije, sve prisutne pozdravio je dožupan Petar Kulić, koji je objasnio značaj ovoga sastanka i posjeta talijanskih gostiju za našu Županiju i poljoprivrednike s ovog područja, dok je o interesima i aktivnostima talijanskih poduzetnika u našoj Županiji nešto više rekla potpredsjednica “Finesta”, talijanske razvojne agencije za poljoprivredu, Alessandra Camposampiero. Inače, ekspanzija Europske Unije prema Istoku učvrstila je ulogu sjeveroistočne Italije kao mosta u gospodarskoj razmjeni s novonastalim tržištima Slovenije, Hrvatske, Srbije i ostalih zemalja jugoistočne Europe.
A kako područje naše Županije posjeduje geomorfološke značajke idealnog zemljišta za razvoj poljoprivrednih poduzeća i poduzeća za preradu prehrambenih proizvoda, te geografski položaj na glavnim prometnim pravcima, koji spajaju zapadna i istočna tržišta, ono je od iznimne strateške važnosti, pa ne čudi zainteresiranost talijanskih poduzetnika i ulagača, posebice zbog poreznih i carinskih povlastica, kao i državnih poticaja koje mogu koristiti.
Ovo je druga konferencija održana u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a treća, završna, planira se održati krajem lipnja u Veneciji.

Ispis
Vrh