Izbornik
heeader image

Potpisan Sporazum o suradnji slavonskih županija o korištenju ureda u Bruxellesu

  • 04. prosinca 2018.
  • Ured župana
fullscreen Potpisan Sporazum o suradnji slavonskih županija o korištenju ureda u Bruxellesu (1).jpg
Potpisan Sporazum o suradnji slavonskih županija o korištenju ureda u Bruxellesu (1).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o suradnji slavonskih županija o korištenju ureda u Bruxellesu (2).jpg
Potpisan Sporazum o suradnji slavonskih županija o korištenju ureda u Bruxellesu (2).jpg
fullscreen Potpisan Sporazum o suradnji slavonskih županija o korištenju ureda u Bruxellesu (3).JPG
Potpisan Sporazum o suradnji slavonskih županija o korištenju ureda u Bruxellesu (3).JPG
fullscreen Potpisan Sporazum o suradnji slavonskih županija o korištenju ureda u Bruxellesu (4).JPG
Potpisan Sporazum o suradnji slavonskih županija o korištenju ureda u Bruxellesu (4).JPG
fullscreen Potpisan Sporazum o suradnji slavonskih županija o korištenju ureda u Bruxellesu (5).JPG
Potpisan Sporazum o suradnji slavonskih županija o korištenju ureda u Bruxellesu (5).JPG
fullscreen Potpisan Sporazum o suradnji slavonskih županija o korištenju ureda u Bruxellesu (6).JPG
Potpisan Sporazum o suradnji slavonskih županija o korištenju ureda u Bruxellesu (6).JPG

Danas u zgradi Osječko-baranjske županije potpisan je Sporazum o suradnji pet slavonskih županija koji je temelj za zajednički nastup u pripremi i provedbi razvojnih projekata istoka Hrvatske.

Inicijativu o zajedničkom nastupu prema državnim, europskim i ostalim izvorima financiranja koju je pokrenuo župan Ivan Anušić prihvatili i župani Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije.

- „Želimo djelovati i raditi sinergijski kao regija i tako nastupati kako prema Vladi RH tako i prema europskim institucijama kroz ured u Bruxellesu. Time ćemo ojačati naš status, naše lobiranje i utjecaj pri Europskoj komisiji kao regija, ali i pred Vladom RH.“- rekao je župan Anušić, naglasivši pri tome kako je pet slavonskih županija još uvijek zajedno u statističkoj regiji, NUTS II s gradom Zagrebom.

- „Podsjetit ću vas da je Grad Zagreb na 125% prosjeka razvijenosti EU, dakle razvijeniji je od prosjeka EU. Mi smo s našim županijama i fiskalnim potencijalom definitivno ispod razine EU i naravno na taj način smo umjetno, na papiru jednako razvijeni kao Zagreb čime nam se onemogućava kvalitetan razvoj projekata EU, jer imamo jako visok postotak sufinanciranja projekata. U budućnosti će novu statističku regiju činiti upravo naše županije bez Grada Zagreba, kao što je to praksa svuda u Europi gdje su glavni, veliki gradovi zasebna regija, ne uključujući ruralne dijelove. Ovo je prvi korak u tom smjeru i siguran sam da ćemo napraviti odličan posao kako za svih naših pet županija, tako i za Hrvatsku u cijelosti.“ – istaknuo je nakon potpisivanja Sporazuma župan Anušić.

- „Podjelom na dvije statističke regije NUTS II, sve slavonske županije bile su u nezavidnoj situaciji, te nismo imali razumijevanja tadašnje Vlade. Danas je situacija drukčija i sadašnja Vlada RH podržava slavonske županije i to potvrđuje kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, a vjerojatno  će isto tako biti i poseban operativni program za nas pet županija, i mi želimo maksimalno koristiti sredstva iz fondova EU. Normalno da imamo pojedinačnih svojih projekata, ali ono što je najbitnije je kako imamo niz zajedničkih projekata i u dijelu poljoprivrede gdje smo suglasni, i u dijelu drvnog sektora, a isto tako u dijelu turizma, a posebno imamo zajednički interes u rješavanju infrastrukturnih problema na ovom našem području.“ – naveo je župan Božo Galić.

- Ovo je formalizacija naše suradnje iako ona postoji od ranije i drago mi je da je župan Anušić pokrenuo ovu inicijativu. Smatram da od današnjeg dana smo zapravo svi pozvani i obvezani na još jednu snažniju suradnju i jače povezivanje – istaknuo je zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

Važnost suradnje istaknuli su i zamjenici župana Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije ističući prednosti zajedničkog nastupa prema institucijama Hrvatske, ali i Europske unije.

- „Naša mala županija, njoj je ovo vrlo zanimljivo jer smo mali i po površini i po broju stanovnika tako da svaka inicijativa, udruženje i organizacija da budemo jači je dobrodošla, naročito za turizam jer imamo puno potencijala. Mi smo kao Slavonija, Baranja i Srijem u krugu 2% najnerazvijenijih regija u EU, ali zajednički, u novoj perspektivi, s novom NUTS II regijom možemo to promijeniti.“ – rekao je zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović.

- „Nakon pokretanja projekta Slavonija, Baranja i Srijem, potpisivanja Razvojnog sporazuma i potpisivanja izrade Master plana istočne Hrvatske ovo je sad jedan sljedeći korak u našoj suradnji, potpisivanje Sporazuma za ured u Bruxellesu. Na kraju bih samo rekao: zajedno smo jači. Nas pet županija imamo puno veću težinu kad zajedno nastupamo nego kad svaka od nas pokušava isto to postići pojedinačno.“ – dodao je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak.

Ovim su Sporazumom stvoreni preduvjeti i za zajednički nastup pet slavonskih županija u Bruxellesu putem u uredu Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije u Bruxellesu, čija se realizacija očekuje tijekom iduće godine.

Župan Anušić je kao jedan od prvih zajedničkih projekata slavonskih županija najavio Dane hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji gdje će zajedničkom suradnjom pokazati turističke potencijale istočne Hrvatske koji mogu biti domaći, ali i europski i svjetski turistički brand.

Ispis
Vrh