Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Postavljene agrometeorološke stanice

  • 17. lipnja 2020.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Postavljene agrometeorološke stanice (1).jpg Postavljene agrometeorološke stanice (1).jpg
Postavljene agrometeorološke stanice (1).jpg
fullscreen Postavljene agrometeorološke stanice (2).jpg Postavljene agrometeorološke stanice (2).jpg
Postavljene agrometeorološke stanice (2).jpg
fullscreen Postavljene agrometeorološke stanice (3).jpg Postavljene agrometeorološke stanice (3).jpg
Postavljene agrometeorološke stanice (3).jpg
fullscreen Postavljene agrometeorološke stanice (4).jpg Postavljene agrometeorološke stanice (4).jpg
Postavljene agrometeorološke stanice (4).jpg
fullscreen Postavljene agrometeorološke stanice (5).jpg Postavljene agrometeorološke stanice (5).jpg
Postavljene agrometeorološke stanice (5).jpg

U okviru projekta „Izrada sustava prikupljanja, obrade i upravljanja agrometeorološkim podatcima“, koji Vukovarsko-srijemska županija provodi u suradnji sa Poljoprivredno poduzetničkim inkubatorom Drenovci, započelo se s provedbom aktivnosti, te je danas  postavljeno 5 agrometeoroloških stanica kod 5 poljoprivrednih gospodarstava na području Županije.

Kako projekt ima naglasak na visoko dohodovnu biljnu proizvodnju (vinogradarstvo, voćarstvo i povrćarstvo) stanice su postavljene na 5 različitih kultura (jabuka, breskva, šljiva, začinska paprika, vinova loza), te će se putem praćenja i prikupljanja podataka koristiti postojeći, ali i razvijati novi prognostički modeli. Slijedi uspostava korisničke stranice za pristup podatcima, te istraživanja o mogućnostima pojave bolesti i štetnika na kulturama obuhvaćenim projektom, kao i uspostava i ažuriranje prognostičkih modela.

Prikupljanjem agrometeoroloških podataka, njihovom obradom i pravovremenim prosljeđivanjem poljoprivrednim proizvođačima omogućiti će se pravovremeno donošenje sigurnih odluka za provođenje agrotehničkih mjera, te povećati sigurnost proizvodnje, njezinu ekonomsku održivost i smanjiti utjecaj na okoliš.

Postavljanju agrometeoroloških stanica nazočili su pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić i direktor Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora Drenovci Matej Brnić, sa suradnicima na projektu.

Ispis
Vrh