Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Otvorene Folkorne večeri 53. Vinkovačkih jeseni

  • 07. rujna 2018.
  • Turizam i kultura, Ured župana
fullscreen Folkorne večeri  53. Vinkovačkih jeseni1.jpg Folkorne večeri  53. Vinkovačkih jeseni1.jpg
Folkorne večeri 53. Vinkovačkih jeseni1.jpg
fullscreen Folkorne večeri  53. Vinkovačkih jeseni2.jpg Folkorne večeri  53. Vinkovačkih jeseni2.jpg
Folkorne večeri 53. Vinkovačkih jeseni2.jpg
fullscreen Folkorne večeri  53. Vinkovačkih jeseni3.jpg Folkorne večeri  53. Vinkovačkih jeseni3.jpg
Folkorne večeri 53. Vinkovačkih jeseni3.jpg
fullscreen Folkorne večeri  53. Vinkovačkih jeseni4.jpg Folkorne večeri  53. Vinkovačkih jeseni4.jpg
Folkorne večeri 53. Vinkovačkih jeseni4.jpg

Danas je počela najveća tradicijska manifestacija Vukovarsko-srijemske županije - 53. Vinkovačke jeseni. Organizator ove manifestacije je Grad Vinkovci, ZAKUD i vinkovačke Novosti a jedan od supokrovitelja je naša Županija.

U prigodno ukrašenim kočijama i kolima Vinkovačkih šokačkih rodova kroz grad Vinkovce povezli su se predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca i Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti koji su na taj način najavili početak ove kulturne manifestacije.

U glavnom šatoru svečano su otvorene Folklorne večeri – Županijska smotra folklora, na kojima će tijekom šest večeri nastupiti 50 kulturno-umjetničkih društava.

Na otvorenju je sve sudionike i posjetitelje pozdravio predsjednik ZAKUD-a Andrija Matić a vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Ivan Bosančić pozdravljajući nazočne izrazio je zadovoljstvo na organizaciji svih događanja koja će ovih dana privući posjetitelje a koji će uživati u bogatom programuVinkovačkih jeseni.

Folklorne večeri otvorio je župan Božo Galić i zaželio je dobrodošlicu svima koji dolaze u Vinkovce uživati u hrvatskoj tradicijskoj baštini, a kulturno-umjetničkim društvima i folklornim skupinamaje zahvalio na neumornom čuvanju nošnji i običaja kroz volonterski rad i ljubavlju koju nose u srcupa je rekao:"Hvala vam što čuvate našu baštinu, što volite Slavoniju i Srijem, što ste domoljubi i volite Hrvatsku".

Nakon toga na pozornici u Glavnom šatoru nastupalo je 9 kulturno-umjetničkih društava, a otvorio ih je KUD “Ogranak Seljačke sloge” iz Drenovaca, potom su nastupili HSKPD “Seljačka sloga” Nuštar, KUD “Grančica” Đeletovci, KUD “Đenka” Đurići, KUD “Šokadija” Stari Mikanovci, KUD “AdyEndre” Korođ, KUD “Sloga” Retkovci, KUD “Graničari” Gunja i KUD “Tomislav” Županja.

Njihove nastupe pratit će ocjenjivački sud koji čine etnologinja Ljubica Gligorević, poznati tamburaš Marinko Blažinkov i folkloristi Danijel Šota i Ivan Zlatunjić, koji će posebno voditi računa o izvornosti i drugim etnološkim značajkama cjelokupnog i vremenski ograničenog, nastupaa najbolji među njima ostvariti će pravo predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na folklornim smotrama u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Ispis
Vrh