Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Otvorena izložba Kad bi drveće hodalo - Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju

  • 05. rujna 2019.
  • Turizam i kultura
fullscreen Otvorena izložba Kad bi drveće hodalo  (1).jpg Otvorena izložba Kad bi drveće hodalo  (1).jpg
Otvorena izložba Kad bi drveće hodalo (1).jpg
fullscreen Otvorena izložba Kad bi drveće hodalo  (2).jpg Otvorena izložba Kad bi drveće hodalo  (2).jpg
Otvorena izložba Kad bi drveće hodalo (2).jpg
fullscreen Otvorena izložba Kad bi drveće hodalo  (3).jpg Otvorena izložba Kad bi drveće hodalo  (3).jpg
Otvorena izložba Kad bi drveće hodalo (3).jpg
fullscreen Otvorena izložba Kad bi drveće hodalo  (4).jpg Otvorena izložba Kad bi drveće hodalo  (4).jpg
Otvorena izložba Kad bi drveće hodalo (4).jpg

U okviru 52. Iločke berbe grožđa, u Galeriji umjetnina u Muzeju grada Iloka otvorena je gostujuća izložba Hrvatskog školskog muzeja "Kad bi drveće hodalo - Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju".

Izložba je namijenjena publici s područja Vukovarsko-srijemske županije, posebno učenicima osnovnih škola i po prvi put prezentira široj javnosti sačuvanu književnikovu ostavštinu, osobne dokumente, autobibliografije, dokumente, rukopise, korespondenciju, fotografije i ostalo donirano Hrvatskom školskom muzeju 2012. godine ljubaznošću Olge Vitez Babić, kćeri Grigora Viteza. Izložba je nastala povodom 105. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Grigora Viteza, te kroz dvanaest tematskih cjelina vodi posjetitelja kroz pjesnikov život. Darovana ostavština pohranjena je u muzejskim zbirkama, arhivskoj zbirci i pedagoškoj knjižnici Hrvatskoga školskog muzeja i postala je dijelom hrvatske kulturne baštine. Autorica izložbe i e-publikacije je Sonja Gaćina Škalamera.
Izložba je do sada gostovala u Gradskom muzeju Požega i Gradskom muzeju Nova Gradiška, a otvorenju iločke priče nazočila je pročelnica UO za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Marija Budimir koja je izložbu prepoznala kao sadržaj koji bi svi učenici naše županije trebali vidjeti.
Realizacija gostujuće izložbe financirana je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Izložba će biti otvorena za javnost do 31. prosinca ove godine.

Ispis
Vrh