Izbornik
heeader image

Održani X. Schmidtovi dani u Bapskoj

  • 11. kolovoza 2018.
  • Turizam i kultura
fullscreen X. Schmidtovi dani u Bapskoj (1).jpg
X. Schmidtovi dani u Bapskoj (1).jpg
fullscreen X. Schmidtovi dani u Bapskoj (2).jpg
X. Schmidtovi dani u Bapskoj (2).jpg

Prošlog vikenda održani su deseti po redu Schmidtovi dani u Bapskoj, manifestacija kojom se obilježava 107. godišnjica od prvih službenih arheoloških istraživanja na Gradcu. U sklopu manifestacije održan je svečani mimohod KUD-ova, jahača i zaprega, nastupi folklornih društava i vokalnih skupina iz Bapske, Šaptinovaca i Iloka. Mnogobrojna publika je imala priliku uživati u predstavi Bratinke, kazališta „Mika Živković“ iz Retkovaca i nastupu tamburaškog sastava „Sanjalice“ te pjesmama poznatog Bapčanina Ivice Brandibura.

Schmidtovi dani su kulturno-tradicijska manifestaciju s poveznicom arheologije u  Bapskoj, kojoj je cilj obilježavati dugu tradiciju arheoloških istraživanja prapovijesnog lokaliteta Gradac (mlađe kameno doba) i etnološkim naslijeđem Bapske, te na taj način bolje valorizirati vrijednost arheološkog lokaliteta kao i ukupnu tradiciju sela. Manifestacija je utemeljena u spomen na njemačkog arheologa Roberta Rudolfa Schmidta koji je prvi svijetu predstavio arheološko blago Bapske.

Organizatori Schmidtovih dana u Bapskoj su: Mjesni odbor Bapska, KUD „Sloga“ Bapska, Udruga žena „Bapčanke“, Filozofski fakultet u Zagrebu – Odsjek za arheologiju i Turistička zajednica grada Iloka.  

Ispred Vukovarsko-srijemske županije manifestaciji je nazočila voditeljica odsjeka za turizam, Ana Lovrenščak.

Ispis
Vrh