Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana završna konferencija projekta SRCplus pod nazivom „Biomasa iz kko za povećanje konkurentnosti i ruralni razvoj“

  • 10. veljače 2017.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Završna konferencija IEE projekta SRCplus  (1).jpg Završna konferencija IEE projekta SRCplus  (1).jpg
Završna konferencija IEE projekta SRCplus (1).jpg
fullscreen Završna konferencija IEE projekta SRCplus  (2).jpg Završna konferencija IEE projekta SRCplus  (2).jpg
Završna konferencija IEE projekta SRCplus (2).jpg

Danas je Energetski institut „Hrvoje Požar” u suradnji s Panonskim drvnim centrom kompetencija održao završnu konferenciju IEE projekta SRCplus pod nazivom „Biomasa iz kultura kratkih ophodnji za povećanje konkurentnosti i ruralni razvoj“. Konferencija je održana u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici. Na konferenciji se govorilo o kulturama kratkih ophodnji (KKO) koje se uzgajaju na poljoprivrednim površinama za energetske potrebe proizvodnjom biomase.

Uz poljoprivrednike i javna upravna tijela, drvno-prerađivačka industrija prepoznata je kao jedan od glavnih nositelja dionika u lancu, i to u ulozi potencijalnog korisnika drvne sječke iz KKO. U kombinaciji s drvnim ostatkom iz obrade sirovine, drvna sječka iz KKO mogla bi se koristiti za proizvodnju topline za proizvodne procese industrije, dok se kvalitetnije drvo može sačuvati za proizvode koje donose veću dodanu vrijednost. Takav bi pristup osigurao lokalnu sirovinu i energent za drvnu industriju, ali i stimulirao daljnji razvoj industrije temeljen na lokalnom kapitalu i ruralnom razvoju regije, budući da takvi lanci generiraju nove ekonomske aktivnosti i potražnju za novim radnim mjestima.

Cilj ove konferencije je prenijeti stečena saznanja o mogućnostima uzgoja i korištenja kultura kratkih ophodnji, iskustvima i pozitivnim primjerima iz Europe, rezultatima projekta, ali i skrenuti pozornost na mogući utjecaj kultura kratke ophodnje na ruralni razvoj i gospodarstvo. Jedan od izlagača na konferenciji bio je i Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije koji je govorio o viziji uklapanja kultura kratkih ophodnji u razvoj Vukovarsko-srijemske županije. 

Ispis
Vrh