Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana tradicijska izložba „Jesen u Lici“

  • 06. listopada 2019.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

U organizaciji Ličko-senjske županije održana je 21. po redu  manifestacija „Jesen u Lici“ u gradu Gospiću . U tri velika šatora smjestilo se 270 izlagača iz cijele Hrvatske, uz štandove iz Slovenije i BIH. Najveći  udio među izlagačima imali su OPG-i , zatim obrti, škole i udruge.  Sve ponuđeno  bilo je proizvedeno starinskim tehnologijama i od prirodnih materijala. 

U ime Ličko-senjske županije nazočnima se obratio župan Darko Milinović. „Danas slavimo 21. godinu Jesen u Lici, 21. godinu ponosa i naših nastojanja da pokažemo djelić onoga što stvaraju naši vrijedni ljudi, kao i naši prijatelji izvan Like. Moram se zahvaliti pokroviteljstvu predsjednice RH i nekoliko Ministarstava Vlade RH. U organizaciji ove manifestacije sudjelovali su mnogi: Grad Gospić, Hrvatske šume, Turističke zajednice, ustanove... Bez sve te pomoći ova manifestacija ne bi bila ovoliko velika i kvalitetna. Svi su oni pomogli , ali se posebno valja zahvaliti našim vrijednim izlagačima i proizvođačima što su pred nas iznesli dio svojih proizvoda i umijeća .“

Izložbu su zatim simbolično nazdravljanjem domaćom rakijom šljivovicom otvorili gradonačelnik Karlo Starčević, župan Darko Milinović i izaslanik Predsjednice RH i Predsjednika Hrvatskog sabora Marijan Kustić. Na štandovima je izloženo mnoštvo prehrambenih proizvoda, rukotvorina tradicijskih suvenira i drugih proizvoda. Tu su se našli i domaći tradicijski  proizvodi : kulen, čvarci, začinska paprika, pekmez, sir i kolači OPG-ova iz Vukovarsko-srijemske županije.

Za vrijeme trajanja izložbe održane su i radionice na kojima su posjetitelji mogli iz prve ruke vidjeti kako izgleda izrada tradicijskih proizvoda poput uporabnih proizvoda od gline te tokarenje i izrada suvenira od drveta. Program je također bio ispunjen nastupima ličkih KUD-ova i folklornih ansambala.

Ispis
Vrh