Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana sjednica Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

  • 02. ožujka 2012.
  • Financije, Ostalo

Danas je u Vinkovcima održana sjednica Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

Otkako je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u pravni sustav RH uveo institucije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina (cilj osigurati sudjelovanje nacionalnih manjina u javnom životu i zastupati interese nacionalnih manjina na razini jedinica lokalne samouprave) izbori su održani u 3 navrata 2003., 2007. i 2011. g. Temeljem Ustavnog zakona, a radi usklađivanja i unapređivanja zajedničkih interesa županijska su vijeća i predstavnici nacionalnih manjina sporazumom 29.rujna 2011. godine osnovala po treći put (ranije 2004. i 2007.) koordinaciju nacionalnih manjina VSŽ u koju su uključeni 5 županijskih vijeća i 4 predstavnika.

Na danas održanoj 2. redovnoj sjednici razmatrane su teme: prijedlog raspodjele financijskih sredstava za 2012. godinu i obilježavanje Dana nacionalnih manjina za 2012. godinu.

U proračunu VSŽ osiguravaju se sredstva za materijalne troškove rada vijeća/predstavnika, za provođenje određenih aktivnosti kao i za nagrade za rad članovima vijeća, a odluka o raspodjeli sredstava donosi se na prijedlog koordinacije.

Nakon što je mr.sc. Sandra Adžaga, pročelnica UO za financije izvijestila o osiguranim sredstvima, predsjednik koordinacije Josip Kel predložio je mogući način raspodjele sredstava za rad županijskim vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina, a kojeg su prihvatili svi članovi/članice.

Dan nacionalnih manjina VSŽ, obilježava se već 8 godina početkom svibnja, tijekom tjedna Europe, a kao manifestacija s karakterom očuvanja i prezentacije kulturnog stvaralaštva, te okuplja sve više učesnika i posjetitelja. Svake godine domaćin je jedna od nacionalnih manjina, a održava se u različitim mjestima diljem županije. Ove, 2012. godine domaćin će biti Slovačka nacionalna manjina, a održat će se u Iloku.

Jadranka Golubić, zamjenica tajnice Županijske skupštine izvijestila je o tijeku postupka upisa u Registar, pozvala one koji to još nisu učinili da dostave Financijske planove i Programe rada za 2012. godinu, te naglasila potrebu izrade Izvješća o radu koordinacije i vijeća u 2011. godini, a s kojom će se upoznati Županijska skupština.

Ispis
Vrh