Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana manifestacija Sve se čaje okupiše

  • 27. travnja 2019.
  • Turizam i kultura
fullscreen Održana manifestacija Sve se čaje okupiše (1).JPG Održana manifestacija Sve se čaje okupiše (1).JPG
Održana manifestacija Sve se čaje okupiše (1).JPG
fullscreen Održana manifestacija Sve se čaje okupiše (2).jpg Održana manifestacija Sve se čaje okupiše (2).jpg
Održana manifestacija Sve se čaje okupiše (2).jpg
fullscreen Održana manifestacija Sve se čaje okupiše (3).JPG Održana manifestacija Sve se čaje okupiše (3).JPG
Održana manifestacija Sve se čaje okupiše (3).JPG
fullscreen Održana manifestacija Sve se čaje okupiše (4).JPG Održana manifestacija Sve se čaje okupiše (4).JPG
Održana manifestacija Sve se čaje okupiše (4).JPG

U Ivankovu je po 21. put održana manifestacija “Sve se čaje okupiše”, tradicijska manifestacija koju od 1999. organizira KUD “Ivan Goran Kovačić”. Osim čaja, u programu su sudjelovala i kulturno-umjetnička društva, pjevačke skupine, tamburaški sastavi, svirači tradicijskih glazbala iz Hrvatske i inozemstva.

Od osnutka do danas, manifestacija je revitalizirala i sačuvala od nestajanja lik i ulogu čaje u svatovskim običajima, tradicijsko odijevanje, čajin pozdravni govor na slavonskom dijalektu te druge slavonske, svatovske običaje, tako da danas u Slavoniji gotovo da nema svatova bez čaje i prenositelja tradicijskih, slavonskih, svatovskih običaja.

Čajo domaćin i inicijator osnivanja manifestacije je Paško Mali Barunčić, koji je hrvatskoj javnosti postao poznat jer je rekorder kao svatovski čajo. Bio je čajo više od 650 puta.

Program je započeo blagoslovom sudionika u crkvi Sv. Ivana Krstitelja, zatim je uslijedio svečani mimohod sudionika, nakon kojega je održana svečana priredba u kino-dvorani u Ivankovu. Sudionici ovogodišnje manifestacije su KUD “Slavonac” iz Forkuševca, KUD “Petefi Šandor” iz Čakovaca, Prva pjevačka konjica “Sinđir” iz Županje, MPS KUD-a “Slavko Mađer” iz Cerića, Srednja strukovna škola iz Vinkovaca, TS “Kućerak u Srijemu”, KUD domaćin “Ivan Goran Kovačić” iz Ivankova te svi ivankovački čaje i čaje gosti.

Manifestaciju „Sve se čaje okupiše“ otvorila je i sve prisutne prigodnim riječima pozdravila pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije  Marija Budimir.

Ispis
Vrh