Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održana 6. sjednica Županijske skupštine

  • 21. prosinca 2009.
  • Ostalo

U velikoj županijskoj vijećnici Palače „Srijem“ u Vukovaru, održana je 6. sjednica, posljednja ove kalendarske godine,  Županijske skupštine u aktualnom sazivu.

Sjednica je počela Izvješćem Mandatnog povjerenstva, koje je utvrdilo da su mandati vijećnika prestali Petru Đordiću i Jovanu Ajdukoviću s obzirom da su obojica počeli obnašati nespojive dužnosti s dužnostima vijećnika. Umjesto Petra Đordića, vijećničku dužnost ubuduće obavljat će Suzana Valentić, koja je i prisegnula na početku sjednice.

Sjednica je nastavljena Drugim izmjenama i dopunama Proračuna za 2009. godinu, gdje je aktualni proračun smanjen na iznos od 193 milijuna kuna, odnosno za 0,48% u odnosu na prethodni. Razlozi ovog smanjenja su, kako je naglašeno u raspravi, u prvom redu pad decentraliziranih prihoda, te smanjenje prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i smanjenje prihoda od rudne rente.

Usvojen je i Proračuna za 2010. godinu, te projekcija Proračuna za naredne dvije godine. Idući proračun tako iznosi nešto više od 177 milijuna kuna ili 8,3% manje u odnosu na ovogodišnji. Predlažući proračun župan Božo Galić je istaknuo kako je on složen realno i sukladno aktualnoj gospodarskoj situaciji.

Aktualni sat počeo je pitanjem Antun Omazića (SDP), koji je tražio pisani odgovor na s obzirom na rad Ureda za prognanike i izbjeglice. Tadija Lučić (SDP) se zanimao za proizvodnju biodizela u Županji, Jozo Škegro (HNS) je pitao kakvo je stanje Vinke, a Blaž Jukić (HDSSB) o stanju u Borincima. Davorin Pezerović (HDSSB) je pitao o otvorenju javnih kuhinja ili trgovina sa povlaštenim cijenama, te koliko župan zna o navodnom ugovoru za košnju trave u naselju Blace koju je dobila tvrtka iz Šibenika.

Župan Galić je odgovarajući na pitanja rekao kako će zatražiti pismeni odgovor Ureda za prognanike i izbjeglice te ga proslijediti vijećniku.

„Što se biodizela tiče, podržavam svaku investiciju koja donosi novo zapošljavanje i bio bih sretan da se ova realizira. Međutim, još smo na samom početku i vidjet ćemo koliko će se realizirati. U svakom slučaju, kao Županija, stojimo svim investitorima na usluzi.“

Govoreći o Vinki i Borincima župan je istaknuo kako je Vinka jedan od najbitnijih projekata u razvoju gospodarstva na našem području. „Očekujemo da se konsolidacija završi, međutim kako je Fond za privatizaciju vlasnik, mi tu, kao Županija, nemamo utjecaja, no vršimo pritisak budući da nam je u interesu da to čim prije i bolje bude gotovo“.  U slučaju Borinaca očekuje se dokapitalizacija i traženje strateškog partnera.

„Mi dajemo podršku gradovima, ako postoji potreba za otvaranjem javnih kuhinja, jer je i to jedan od oblika socijalne skrbi za najugroženije. Županija se i do sada brinula o njima i brinut će se i dalje bilo na ovaj ili onaj način“.  Što se tiče članka o košenju trave, župan je rekao kako je o tome saznao iz novina, da ne zna koliko u tome ima istine, no da je natječaj provodilo nadležno ministarstvo i da Županija s tim nije imala nikakve veze.

Ispis
Vrh