Izbornik
heeader image

Održana 302. Sinjska alka

  • 06. kolovoza 2017.
  • Ostalo
fullscreen Održana 302. Sinjska alka (1).jpg
Održana 302. Sinjska alka (1).jpg

U Sinju je održana 302. Sinjska alka, hrvatska viteška igra kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima davnog 14. kolovoza 1715., a kojoj je nazočio zamjenik župana Damir Barna.

Uoči početka alkarske utrke, u Alkarske dvore na tradicionalni Vojvodin prijem  stigao državni vrh ali i drugi uzvanici, a sve nazočne je pozdravio predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić.

U Alkarskim dvorima predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, dočekao je predsjednik VAD-a Jukić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Među brojnim gledateljima u Sinju su i Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, pod čijim se pokroviteljstvom i održava ovo natjecanje, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Nakon sve tri utrke, debitant Alen Poljak pogodio je u sridu i tako sa sedam punata osvojio 302. Alku, i to nakon jučerašnje Čoje, što je veliki uspjeh!

Za pobjedu se natjecalo 17 alkara, a vojvoda Ante Vučić održao je govor u kojem je istaknuo kako se kroz Alku šalje poruka domoljublja, junaštva, mira i ljubavi, kao i poruka da je alka bila simbol odlučnosti hrvatskog naroda za obranu svoje domovine.

Večer slavodobitnika upriličena je po završetku alkarske utrke, u Alkarskim dvorima, gdje su slavodobitniku dolazili čestitati gosti i uzvanici.

Među brojnim uzvanicima, Vojvodinom prijemu i Večeri slavodobitnika nazočio je i  zamjenik Barna.

Ispis