Izbornik
heeader image

Održan sastanak na temu unaprjeđenje proizvodnje šparoge na području Vukovarsko-srijemske županije

  • 01. ožujka 2018.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Radni sastanak s proizvođačima šparoga (1).jpg
Radni sastanak s proizvođačima šparoga (1).jpg
fullscreen Radni sastanak s proizvođačima šparoga (2).jpg
Radni sastanak s proizvođačima šparoga (2).jpg
fullscreen Radni sastanak s proizvođačima šparoga (3).jpg
Radni sastanak s proizvođačima šparoga (3).jpg

U velikoj vijećnici u Vinkovcima održan je sastanak na temu unaprjeđenje proizvodnje šparoge. Na sastanak su pozvani proizvođači šparoge sa područja naše županije. Pozdrav dobrodošlice je svim prisutnima  uputio  župan Božo Galić i dao izvješće o strateškim odrednicama Vukovarsko-srijemske županije u sektoru poljoprivrede. U okviru sastanka održane su tri teme: Uloga Agro-klastera d.o.o., u jačanju konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenoga sektora, koju je prezentirao direktor Agro-klastera d.o.o. Zdenko Podolar.

GLOBALG.A.P. norma – što jeste, što znači i koliko vrijedi, kako se postiže? koju je prezentirao direktor ABC Consulting d.o.o. Marko Kovač. Ekološki pristup proizvodnji povrća s posebnim osvrtom na višegodišnju kulturu šparoga (Potrebni uvjeti za ekološku proizvodnju povrća; Rješenja problema bolesti i štetnika u ekološkoj proizvodnji povrća (šparoga); Cijena ekoloških proizvoda i Dodatni poticaji kod ekološke proizvodnje višegodišnjih nasada)., koju je prezentirala Predsjednica katedre za pedologiju i primijenjenu mikrobiologiju, prof. dr. sc. Suzana Kristek s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

U svojem obraćanju župan Galić zauzeo se za veće uključivanje poljoprivrednih proizvođača u proizvodnju povrtlarskih kultura kao i njihovo udruživanje u Agro-klaster koji je krajem prošle godine osnovan u Vinkovcima, a čiji su osnivači Vukovarsko-srijemska županija, općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, osječki Poljoprivredni fakultet i Zadruga za proizvodnju voća i povrća "Vinkovačka šparoga".

Obraćajući se nazočnima predsjednica Katedre prof. dr. sc. Kristek, govorila je o ekološkom pristupu proizvodnji povrća s posebnim osvrtom na višegodišnju kulturu šparoga, te je istaknula kako se ekološkom proizvodnjom nije jednostavno baviti. To potvrđuje i činjenica da se na području Vukovarsko-srijemske županije takvi proizvođači mogu prebrojati na prste jedne ruke. Jedan od razloga takvom stanju je slaba povezanost proizvođača te relativno visoki troškovi koje nameće ekološki uzgoj. Navela je kako rješenja postoje i za te probleme, a jedno od tih su i poticaji kod ekološke poljoprivrede, uz osnovne poticaje, koji dosežu i do 1.000 eura po hektaru, što je dobar poticaj za naše poljoprivrednike, posebice mlade, da ostanu u svojoj zemlji i posvete se ekološkoj poljoprivredi.

Pročelnik UO za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić je tom prigodom rekao: - “Drago mi je da i znanstvena struka potvrđuje ono što i mi zastupamo. Kod nas su sklonost ratarskim kulturama i tradicija još uvijek izuzetno snažni, a proizvođači raspolažu i s malo informacija. Pod povrćem u Vukovarsko-srijemskoj županiji je oko 1.000 hektara, ali u ekološkoj proizvodnji to je zanemarivo. Gotovo je nemoguće prepoznati ijednog ozbiljnog ekološkog proizvođača.“

Višegodišnji proizvođač šparoge Mirko Bošković, koji je među rijetkim proizvođačima zainteresiranih za ekološku proizvodnju, naveo je kako je sadašnja proizvodnja te kulture gotovo 90 posto već ekološka, te dodaje kako prijelazno razdoblje pri prelasku na ekološku proizvodnju traje tri godine, nakon čega se dobiva certifikat o ekološkoj proizvodnji.  Procjenjuje kako bi cijena ekološki proizvedene šparoge na inozemnom tržištu bila i do 30 posto veća od sadašnje cijene te kulture, kojom je u najistočnijoj hrvatskoj županiji zasađeno oko 120 hektara poljoprivrednih površina.

Ispis
Vrh