Izbornik
heeader image

Obilježena 27.obljetnica ustroja 204. vukovarake brigade

  • 22. rujna 2018.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježena 27.obljetnica ustroja 204. vukovarake brigade (1).jpg
Obilježena 27.obljetnica ustroja 204. vukovarake brigade (1).jpg
fullscreen Obilježena 27.obljetnica ustroja 204. vukovarake brigade (2).jpg
Obilježena 27.obljetnica ustroja 204. vukovarake brigade (2).jpg

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, svetom misom zadušnicom za sve poginule i nnestale u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova te svečanom akademijom, u Hrvatskom domu u Vukovaru, obilježena je 27. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade.

Obilježavanju su nazočili brojni gosti i uzvanici među kojima su se nalazili i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić te predsjednika Vlade državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću zapalio zamjenik župana Damir Barna, te nazočio i svečanoj akademiji.

Potpredsjednik Udruge veterana 204. vukovarske brigade Vinko Mažar podsjetio je kako je zapovijed za osnivanje vukovarske 204. brigade stigla 25. rujna 1991. iako je rat, istaknuo je, na vukovarskome području počeo još početkom 1990. godine.

Ova postrojba, koja je branila Vukovar u Domovinskom ratu, imala je oko 1.800 hrvatskih branitelja, a na području bivše općine Vukovar sudjelovalo je oko 5.000 tisuća.

Tijekom Domovinskig rata 921 branitelj je poginuo ili nestao, 1600 je ranjeno, a oko 2500 završilo je u srpskim koncentracijskim logorima. 

Ovom prilikom prikazan je i dokumentarni film Nade Prkačin, "Štafeta smrti", koji govori o hrvatskim braniteljima i civilima koji su iz okupiranog Vukovara krenuli, kroz minsko polje, prema Nuštru i Vinkovcima, u slobodni dio Hrvatske.

Ispis
Vrh