Izbornik
heeader image

Obilježena 27. obljetnica sjećanja na stradanja branitelja i civila Petrovaca

  • 01. listopada 2018.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježena 27. obljetnica sjećanja na stradanja branitelja i civila Petrovaca (1).jpg
Obilježena 27. obljetnica sjećanja na stradanja branitelja i civila Petrovaca (1).jpg
fullscreen Obilježena 27. obljetnica sjećanja na stradanja branitelja i civila Petrovaca (2).jpg
Obilježena 27. obljetnica sjećanja na stradanja branitelja i civila Petrovaca (2).jpg
fullscreen Obilježena 27. obljetnica sjećanja na stradanja branitelja i civila Petrovaca (3).jpg
Obilježena 27. obljetnica sjećanja na stradanja branitelja i civila Petrovaca (3).jpg
fullscreen Obilježena 27. obljetnica sjećanja na stradanja branitelja i civila Petrovaca (4).jpg
Obilježena 27. obljetnica sjećanja na stradanja branitelja i civila Petrovaca (4).jpg
fullscreen Obilježena 27. obljetnica sjećanja na stradanja branitelja i civila Petrovaca (5).jpg
Obilježena 27. obljetnica sjećanja na stradanja branitelja i civila Petrovaca (5).jpg

Povodom obilježavanja 27. obljetnice sjećanja na teška stradanja branitelja i civila Petrovci održan je prigodni program koji je započeo okupljanjem u prostoru Spomen sobe Petrovci, gdje su učenici područne škole Antuna Bauera Vukovar recitirali riječi ljubavi prema domovini, koje su dopirali do roditelja, branitelja,  svih članova obitelji koje su izgubili svoje najmilije.

Nakon toga okupljeni uzvanici i gosti zaputili su se u crkvu Pokrova presvete Bogorodice u Petrovcima za sve ubijene, nestale i preminule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu na molitveni spomen - Panahida, koju je održao župnik Vladimir Sedlak.

Potom je kod spomen obilježja, a nakon himne Republike Hrvatske i minute šutnje,  pristupljeno polaganju vijenaca i paljenju svijeća, te je ispred Vukovarsko-srijemske županije  položio savjetnik za branitelje Marinko Beljo, te brojna izaslanstva državnih institucija, udruga branitelja kao i Općine Bogdanovci i Stari Jankovci.

Nakon polaganja vijenaca bila je prigodna molitva za sve poginule i nestale mještane a potom se nazočnima obratio predsjednik UHDDR-a Petrovci koji je istaknuo današnji dan koliko vrijedi Petrovčanima i koliko je vrijedan život ljudi koji su dali sve za svoju domovinu i za svoj dom.

Prigodnim riječima obratio se i načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun te istaknuo hrabrost i jedinstvo na izabrani teži put ka slobodi u stvaranju suvremene Hrvatske te je naveo: "Svim braniteljima dugujemo jedno hvala, dugujemo poštovanje i našu slobodu. Danas priznajemo ponizno da ne možemo služiti našim braniteljima kao što su oni služili nama, ali možemo pokušati. Možemo prakticirati dobrotu, možemo graditi budućnost, možemo služiti, možemo poštivati jedni druge, možemo čuvati jedni drugima leđa. To se traži na dan stradanja branitelja i civila Petrovaca, i da samo o tome razmišljamo kroz život."

Ispis
Vrh