Izbornik
heeader image

Obilježena 27. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla

  • 16. listopada 2018.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježena 27. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla
Obilježena 27. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata započeo je program obilježavanja 27. obljetnice smrti general-bojnika Blage Zadre.

Legendi obrane Grada heroja počast su odali članovi obitelji, državni vrh, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vukovar, braniteljske udruge, izaslanstva mnogih gradova…

Izaslanstvo  Vukovarsko-srijemske županije predvodio je župan Božo Galić zajedno sa zamjenikom župana Damirom Barnom i savjetnikom župana za branitelje Marinkom Beljom.

U crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je sveta misa zadušnica. 

Jedan od njih, koji je također na današnji dan smrtno stradao braneći položaje na Sajmištu je bojnik Alfred Hil, prvi zapovjednik Vojne policije u 204. Vukovarskoj brigadi, čija obljetnica smrti je također obilježena.

Uz Blagu Zadru i Alfreda Hilla život je izgubio i Zvonko Mlinarić koji je poginuo u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre u Kupskoj ulici.

Na Trpinjskoj cesti kod spomen-biste general-bojnika Blage Zadre upriličen je prigodan program „Heroj Trpinjske ceste“.  Upravo na ovoj cesti, koja je imala ključnu ulogu u obrani Vukovara,  svoje umijeće ratovanja Blago Zadro je dokazao kroz izniman osjećaj za motivaciju suboraca i organizaciju obrane, zbog čega su nebrojeni neprijateljski tenkovi i oklopna vozila ovdje uništeni. Zbog ove činjenice Trpinjska cesta je prozvana i „grobljem tenkova“, velikom zaslugom Blage Zadre, zapovjednika obrane vukovarske četvrti Borovo naselje.

Komemorativni program završio je paljenjem svijeća na mjestu pogibije general-bojnika Blage Zadre u Kupskoj ulici.

Ispis
Vrh