Izbornik
heeader image

Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima

  • 10. studenog 2017.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (1).jpg
Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (1).jpg
fullscreen Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (2).jpg
Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (2).jpg
fullscreen Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (3).jpg
Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (3).jpg
fullscreen Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (4).jpg
Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (4).jpg
fullscreen Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (5).jpg
Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (5).jpg
fullscreen Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (6).jpg
Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (6).jpg
fullscreen Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (7).jpg
Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (7).jpg
fullscreen Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (8).jpg
Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (8).jpg
fullscreen Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (9).jpg
Obilježena 26.obljetnica stradavanja u Bogdanovcima (9).jpg

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom u mjesnoj crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića obilježena je 26. obljetnica sloma herojske obrane Bogdanovaca.

Za sve poginule, ubijene i nestale branitelje i civile, vijence su položili i svijeće zapalili, zajednički, predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga mr.sc. Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, Ispred Vukovarsko-srijemske županije zamjenik župana Damir Barna, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun, sa suradnicima, potom izaslanstva Grada Vukovara, zapovjednici obrane kao i predstavnici braniteljskih, stradalničkih i civilnih udruga, predstavnici albanske nacionalne manjine te obitelji i prijatelji žrtava velikosrpske agresije.

U svojem obraćanju okupljenima, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je poručila:  - „Mladići iz svih hrvatskih krajeva i raznih nacionalnosti, kojima je zajednička bila beskrajna ljubav prema Hrvatskoj, taj dan nisu uspjeli odbiti još jedan od mnogih napada. Bogdanovci su tada postali još jedna postaja križnoga puta u stvaranju Hrvatske. Naša je obveza čuvati uspomenu na žrtvu 133 branitelja i civila koji su ugradili svoje živote na Oltar Domovine, ali još više svakodnevno živjeti njihove ideale i snove o Hrvatskoj. Jamčim vam da nikada nećemo posustati u potrazi za vašim najmilijima dok i posljednjeg od njih ne pronađemo. To je naša obveza prema vama i prema svima koji su sebe žrtvovali da bi Hrvatska živjela.“

Načelnik Barun rekao je kako su Bogdanovci pali u ruke neprijatelja nakon tri mjeseca otpora i 40 dana potpunoga okruženja, a to je nagovijestilo i pad grada Vukovara. U Bogdanovcima su izgubljena 133 ljudska života, a najmlađa žrtva imala je samo 17 godina. Stradalo je 10 posto od ukupnog broja stanovnika i nitko za to još uvijek nije odgovarao. Istaknuo je kako ne smijemo zaboraviti niti Albansku zajednicu koja je podnijela  veliku žrtvu u obrani ovoga mjesta i naglasio kako su branitelji heroji rata, a da mladi danas žele biti njihovi heroji mira. 

Ispis