Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena 26.obljetnica pokušaja proboja ATJ Lučko i Specijalne policije Slavonski Brod

  • 13. listopada 2017.
  • Hrvatski branitelji
fullscreen Obilježena 26.obljetnica pokušaja proboja ATJ Lučko i Specijalne policije Slavonski Brod Obilježena 26.obljetnica pokušaja proboja ATJ Lučko i Specijalne policije Slavonski Brod
Obilježena 26.obljetnica pokušaja proboja ATJ Lučko i Specijalne policije Slavonski Brod

U organizaciji Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko' 90.i Udruge Specijalne policije Slavonski Brod danas je obilježena 26.obljetnica proboja hrvatskih snaga prema, tada okupiranom, gradu Vukovaru.

Na današnji dan pokušalo se u proboj, na pravcu sela Nuštar - Marinci-Bogdanovci prema Vukovaru u kojem su sudjelovali ratni pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, Specijalne policije PU Slavonski Brod i izvidničke skupine "Žuti mravi"uz tenkovsku i artiljerijsku potporu i potporu Hrvatske vojske.

Cilj akcije je bio oslobađanje sela Marinci  kojeg su okupirale srpske snage i spajanje s našim hrvatskim snagama koje su se hrabro držale i bile u neprijateljskom okruženju u selu Bogdanovci.

Oslobađanjem sela Marinci omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru koji se nalazio u potpunom okruženju i blokadi od strane srpskog agresora.

Unatoč puno  nadmoćnijem neprijatelju navedena skupina uspijeva doći do ulaza u selo Marinci potisnuvši neprijatelja i nanijevši mu veliku štetu u ljudstvu i tehnici.

Ali dolazi do povlačenja na početne položaje u Nuštar iz razloga propuštanja humanitarnog konvoja Crvenog križa. Navedena akcija nije dalje nastavljena, ali je dala veliki doprinos u daljnjoj obrani ovog područja.

Na tom pravcu ATJ Lučko je imala tri poginula pripadnika: Antun Haban, Zdenko Bogdan i Nenad Režić te 7 ranjenih i 8 povrijeđenih pripadnika.

Specijalna policija Slavonski brod je imala također 3 poginula pripadnika: Adam Pavićić, Mato Živić,i Tomislav Vinković, te 6 ranjenih i 4 povrijeđena pripadnika.

Kod spomen obilježja pred Marincima izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije u kojem su bili Grgo Krajina i Marinko Beljo, zatim predstavnici Općine Nuštar, Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 i Udruge Specijalne policije Slavonski Brod, položili su vijence i zapalili svijeće, a potom je održana zajednička molitva koju je predvodio župnik iz Nuštra vlč. Slavko Vranjković. 

Ispis
Vrh