Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Obilježena 26.obljetnica humanitarnog konvoja u organizaciji „Liječnika bez granica“

  • 20. listopada 2017.
  • Hrvatski branitelji, Zdravstvo i socijalna skrb

Okupljanjem preživjelih ranjenika i liječnika, obilježena je 26. obljetnica humanitarnoga konvoja, kojim je 19. listopada ratne 1991. godine u organizaciji „Liječnika bez granica“ i Ministarstva zdravstva RH iz vukovarske bolnice izvučeno 105 ranjenika.

Iako je sporazumom bilo dogovoreno kako će humanitarni konvoj dolaziti dva do tri puta tjedno i izvlačiti ranjenike iz bolnice koja je radila u iznimno teškim uvjetima, ovo je bila prva i posljednja evakuacija ranjenika. Međutim, po povratku iz Vukovara, konvoj je napadnut. Iz sigurnosnih razloga, više nikada nije ponovljen.

Ravnateljica OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana mr.sc. Vesna Bosanac, ovom prilikom je rekla: - “Nakon tog konvoja bili smo opet prepušteni sami sebi, ranjavanju, ubijanju, a kasnije, nakon 18.11. i odvoženju naših ranjenika , osoblja i civila na Ovčaru.“

A najteže dane osoblje pamti i danas. Radili su danonoćno, bez dovoljno lijekova, sanitetskog i ostalog materijala, struje, hrane i vode. No i u takvim uvjetima, brojnim stradalima spašeni su životi. Iako je moglo biti spašeno i više.

Na obilježavanju konvoja djelatnica ratne vukovarske bolnice Marija Meden, predstavila je knjigu „Moja gerijatrija“. Na papir je prenijela svoja sjećanja iz tog vremena, tako da je danas još jedno svjedočenje o zbivanjima u Vukovaru i vukovarskoj bolnici 91., ugledalo svjetlo dana.

Polaganju vijenaca i paljenju svijeća svim žrtvama kod spomen obilježja na mjestu masovne grobnice Ovčara i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru sudjelovao je i župan Božo Galić.

Ispis
Vrh