Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Nastavljaju se aktivnosti organiziranja proizvođača povrća u Vukovarsko - srijemskoj županiji

  • 03. veljače 2017.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen „Certifikatom do konkurentnosti i klasterom do tržišta“ (1).jpg „Certifikatom do konkurentnosti i klasterom do tržišta“ (1).jpg
„Certifikatom do konkurentnosti i klasterom do tržišta“ (1).jpg
fullscreen „Certifikatom do konkurentnosti i klasterom do tržišta“ (2).jpg „Certifikatom do konkurentnosti i klasterom do tržišta“ (2).jpg
„Certifikatom do konkurentnosti i klasterom do tržišta“ (2).jpg
fullscreen „Certifikatom do konkurentnosti i klasterom do tržišta“ (3).jpg „Certifikatom do konkurentnosti i klasterom do tržišta“ (3).jpg
„Certifikatom do konkurentnosti i klasterom do tržišta“ (3).jpg

U veljači, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, učestali su sastanci proizvođača povrća sa čelnicima lokalnih samouprava, županije i razvojnih agencije, te strukovnih udruženja, potpornih službi i agencija.

Tako je danas u Vukovaru, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore održana konferencija „Certifikatom do konkurentnosti i klasterom do tržišta“. Konferenciju je  organizirala HGK-Županijskom komorom Vukovar, u suradnji s Hrvatsko-europskim klasterom konkurentnosti ruralnog sektora, Vukovarsko-srijemskom županijom, SGS certifikacijskim tijelom, predstavnikom LIDL-a, Alexandra Denis – GRASP expert, GLOBALG.A.P. centrala i Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta. Kako bi se otvorili prema novim tržištima hrvatski poljoprivredni proizvođači morali bi ispuniti određene uvjete i ishoditi certifikate kvalitete. Ispunjavanje tih uvjeta bila je glavna tema ove konferencije te su proizvođači imali priliku upoznati se s novim načinima podizanja konkurentnosti na hrvatskom i europskom tržištu.

Konferencija je započela uvodnim govorom Vinke Ivanković Županijske predsjednice komore Vukovar. Nakon nje okupljene su pozdravili Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede te Željko Pravdić, pomoćnik ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, za trgovinu i unutarnje tržište.

Nakon uvodnih govora dužnosnik iz ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta ukratko je govorio o Nacionalnoj strategiji povećanja i jačanja konkurentnosti hrvatskih proizvođača. Halal certificiranje predstavio je Aldin Dugonjić iz Centra za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u RH.

Edita Volar-Pantić, načelnica Sektora za označavanje i kvalitetu hrane u ministarstvu poljoprivrede, govorila je o označavanju kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije predstavio je aktivnosti Županije u poticanju organiziranja proizvođača povrća i jačanju njihove proizvodnje. Ivan Marjanović, direktor ŽK Vukovar upoznao je sve okupljene sa osnovnim informacijama o GlobalG.A.P.-u, a Vesna Ljubičić, manager Hrvatsko-europskog klastera konkurentnosti ruralnog sektora predstavila je „Vodič za uspješne – Certifikatom do konkurentnosti i klasterom do tržišta“. Primjer dobre prakse predstavila je Iva Pavić Grginović, vlasnica poljoprivrednog gospodarstva Anđela iz Sukošana koja uzgaja limunsku travu, te proizvodi sapun, ulje, čaj i slične proizvode. Hrvatska agencija za hranu predstavila je svoj dugogodišnji doprinos sustavu sigurnosti hrane i hrane za životinje Republike Hrvatske, a certifikacijska kuća Tüv Croatia, predstavile je svoju tvrtku za certificiranje sustava.

Preko pedeset gospodarstvenika je sudjelovalo na ovoj konferenciji uz aktivno sudjelovanje u raspravi te su pokazali interes za certificiranje i normiziranje postupaka i proizvoda.

Isto tako, u više navrata održani su sastanci s čelnicima Općina Andrijaševci, Cerna, Stari Jankovci i Drenovci kako bi se postigli dogovori o daljim ambicijama proizvođača koje lokalne samouprave već podupiru konkretnim postupanjem, a cilj je osigurati uspješnu organizaciju, proizvodnju, marketing i trženje na najmanje tri lokacije: u Andrijaševcima i Cerni vezanu uz šparogu kao glavno povrće, u Starim Jankovcima vezanu uz češnjak kao glavno povrće, a u Drenovcima vezano uz zrnato povrće i žitarice – grah, kokičar, pir, proso,…Snažno uporište ovim proizvodnjama je Poljoprivredni poduzetnički inkubator u Drenovcima, a doskora će to biti će Agrotehnološki centar u Cerni, te starojankovački prostori napuštene ciglane za koju Općina Stari Jankovci i PZ Češnjak od nadležnih državnih tijela traže dopuštenje korištenja.

Ispis
Vrh