Izbornik
heeader image

Na području Šumarije Vrbanja puštena je 21 jedinka običnog jelena

  • 15. veljače 2018.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Na području Šumarije Vrbanja puštena je 21 jedinka običnog jelena (1).jpg
Na području Šumarije Vrbanja puštena je 21 jedinka običnog jelena (1).jpg
fullscreen Na području Šumarije Vrbanja puštena je 21 jedinka običnog jelena (2).jpg
Na području Šumarije Vrbanja puštena je 21 jedinka običnog jelena (2).jpg

Radi obnavljanja oštećenog područja šumskog bazena Spačva – Bosut i uspostave prekograničnog sustava prevencije i zaštite od poplava, a nakon katastrofalnih poplava koje su se u svibnju 2014. dogodile u Hrvatskoj i Srbiji, kada je stradalo 258 jedinki jelena, pokrenut je IPA prekogranični projekt “ForestFlow”.

Jedan od ciljeva projekta je i obnova populacije divljači i izgradnja popratnih sadržaja za reintrodukciju divljači zbog očuvanja biološke raznolikosti u mjestima visoke ekološke i krajobrazne vrijednosti.

U sklopu navedenog projekta, u prihvatilište Šumarije Vrbanja puštena je 21 jedinka običnog jelena iz domaćeg uzgajališta iz Baranje. Nakon adaptacije, nadgledanje kretanja jelena nastavit će se telemetrijskim ogrlicama i terenskim promatranjem. Svi jeleni imaju i dvije ušne markice za prepoznavanje a vrijednost puštenih životinja 550 tisuća kuna

Radi lakšeg nadzora i prilagodbe uvedene divljači, izgrađeni su i popratni sadržaji, promatračnice i natkrivena hranilišta i pojilišta s bunarom i time se osigurava očuvanje biološke raznolikosti u mjestima visoke biološke i krajobrazne vrijednosti.

Ukupno će u prihvatilišta šumarija Vrbanja i Strošinci biti puštene 42 jedinke jelena. Partneri na projektu su Hrvatske šume i Vojvodina šume, Hrvatske vode i Vode Vojvodine, Institut za razvoj i međunarodne odnose i institut za nizinsko šumarstvo i životnu sredinu.

U dvije godine trajanja projekta hrvatskim i srpskim partnerima na raspolaganju je 1,4 milijuna eura, pri čemu 85 % financira EU, dok 15% troškova pokrivaju partneri na ovom projektu.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije puštanju jelena nazočio je zamjenik župana Josip Dabro.

Ispis
Vrh