Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Ministar turizma Gari Cappelli održao sastanak sa slavonskim županima

  • 19. prosinca 2018.
  • Turizam i kultura
fullscreen Ministar turizma Gali Cappelli održao sastanak sa slavonskim županima (1).jpg Ministar turizma Gali Cappelli održao sastanak sa slavonskim županima (1).jpg
Ministar turizma Gali Cappelli održao sastanak sa slavonskim županima (1).jpg
fullscreen Ministar turizma Gali Cappelli održao sastanak sa slavonskim županima (2).jpg Ministar turizma Gali Cappelli održao sastanak sa slavonskim županima (2).jpg
Ministar turizma Gali Cappelli održao sastanak sa slavonskim županima (2).jpg

U Pakracu nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem ministar turizma Gari Cappelli održao sastanak sa slavonskim županima, na kojem je sudjelovao župan Božo Galić te direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić.

Razgovaralo se  o izmjeni turističkih zakona kao sto su zakoni o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, boravišnoj pristojbi te članarinama u turističkim zajednicama. Tom prilikom ministar je naveo kako turizam može pokrenuti gospodarski razvoj i zapošljavanje na cijelom području slavonskih županija.

Najavio je ulaganja od 575 milijuna kuna u razvoj turizma pet slavonskih županija te informirao o provedbi 10 milijuna vrijednog projekta „Brendiranje i promocija Slavonije, Baranje i Srijema kao jedinstvene turističke destinacije“. Novost je i uvođenje programa „Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema“, po uzoru na Hrvatski otočni proizvod, sa ciljem podizanja konkurentnosti, promocije područja te proizvodnja i plasiranje izvornih i inovativnih slavonskih proizvoda.

Cappelli je rekao i da je kroz program konkurentnosti njegovo ministarstvo, zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom, prošle i ove godine u pet slavonskih županija uložilo 38 milijuna kuna. Veliku perspektivu za razvoj turizma u Slavoniji, Baranji i Srijemu predstavlja platforma razvojnog sporazuma uz pomoć EU fondova, istaknuo je.

Naveo je i kako je njegovo ministarstvo identificiralo projekte u vrijednosti oko 575 milijuna kuna koji se odnose na provedbu strateških projekata brendiranja Slavonije, Baranje i Srijema, razvoj cikloturizma, te razvoj zdravstvenog i kulturnog turizma na tom području.

Istaknuo je i kako će razvoj turizma u našoj zemlji među inim ovisiti o njegovu razvoju na kontinentu i u tih pet slavonskih županija "koje su još neotkrivene". Navodeći kako će ovo biti najbolja turistička godina sa više od 105 milijuna noćenja i 19,5 milijuna turista, rekao je kako turizam "puca po šavovima" u jadranskim područjima, ali ima i velike mogućnosti razvoja na kontinentu.

Najavio je kako na osječki aerodrom imaju u planu dovesti veliki broj turoperatora iz inozemstva koji će u tjedan dana obići svih pet slavonskih županija.

Ministar Cappelli je naveo važnost ljudskih potencijala, i kako će osječka Ugostiteljsko-turistička škola biti dio centara kompetentnosti. Istaknuo je i da imaju dvostruko veći interes za stipendije u turizmu, ne samo u Osijeku već i u drugim školama.

Isto tako ministar Cappelli je spomenuo kako veliku važnost za razvoj turizma u slavonsko-baranjskim županijama i Srijemu ima promocija turističkih aktivnosti jer ankete pokazuju porast kako je u 2017. u odnosu na 2014. za 20 posto pao interes za "sunce i more", te naglasio kako se tu može i naći interes za razvoj turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Ispis
Vrh