Izbornik
heeader image

Međunarodni skup 4. ADRIATIC WOOD DAYS 2018 u Dubrovniku

  • 03. prosinca 2018.
  • Ured župana
fullscreen Međunarodni skup 4. ADRIATIC WOOD DAYS 2018 u Dubrovniku (1).jpg
Međunarodni skup 4. ADRIATIC WOOD DAYS 2018 u Dubrovniku (1).jpg
fullscreen Međunarodni skup 4. ADRIATIC WOOD DAYS 2018 u Dubrovniku (2).jpg
Međunarodni skup 4. ADRIATIC WOOD DAYS 2018 u Dubrovniku (2).jpg
fullscreen Međunarodni skup 4. ADRIATIC WOOD DAYS 2018 u Dubrovniku (3).jpg
Međunarodni skup 4. ADRIATIC WOOD DAYS 2018 u Dubrovniku (3).jpg

Zamjenik župana Josip Dabro sudjelovao je danas otvaranju 4.Adriatic Wood Days u Župi Dubrovačkoj. Riječ je o četiri tematski povezane, ali programski odvojene međunarodne konferencije iz područja šumarstva, prerade drva, energije iz drva, gradnje drvom, proizvodnje namještaja i pripadajućih kreativnih industrija.

Na skupu koji traje dva dana organiziraju se rasprave, paneli, studijske posjete, radionice, razmjene projektnih ideja i dodatni sadržaji koji uključuju teme biomase i obnovljivih izvora energije, certificiranja, dizajna, održivosti upravljanja šumama na otocima, izgradnju razvojnih i istraživačkih centara kompetencija, poticanje ulaganja u preradu drveta, postizanje nisko-ugljičnih učinaka te razvoj ruralnih i planinskih područja.

Svoje današnje izlaganje imao je i zamjenik Dabro, na kojem je sudjelovao ispred Vukovarsko-srijemske županije. Govoreći o najvećem cjelovitom kompleksu šuma hrasta lužnjaka u Europi - Spačvanskom bazenu, sa svjetski poznatim i priznatim slavonskim hrastom, istaknuo je veliki problem na našim prostorima a to je preprodaja trupaca u zemlje Europske unije. Strateškom borbom za ostanak sirovine našim proizvođačima kako bi od nje stvarali novu dodanu vrijednost u finalizaciji proizvoda dovelo bi do pametne i održive kružne ekonomije u preradi i proizvodnji drva, koja bi potaknula otvorenje novih radnih mjesta. Naveo je kako je Županijska skupština jednoglasno usvojila Deklaraciju upućenu Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u kojoj upozorava na trenutno stanje u drvno-prerađivačkom sektoru koje treba biti u funkciji lokalnog gospodarskog razvoja kojemu sadašnja politika prodaje i isporuke drva ne slijedi ni logične, ni ekonomske ni socijalne kriterije naše županije. Svoju panel-diskusiju zamjenik Dabro završio je s rečenicom: „Drvo kao sirovina treba se prerađivati tamo gdje se i posiječe.“

Ispis
Vrh