Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Konferencija za medije 26. Festivala glumca

  • 29. travnja 2019.
  • Turizam i kultura
fullscreen Konferencija za medije 26. Festivala glumca  (1).jpg Konferencija za medije 26. Festivala glumca  (1).jpg
Konferencija za medije 26. Festivala glumca (1).jpg
fullscreen Konferencija za medije 26. Festivala glumca  (2).jpg Konferencija za medije 26. Festivala glumca  (2).jpg
Konferencija za medije 26. Festivala glumca (2).jpg

U Zagrebu je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen 26. Festival glumca. Čast grada domaćina 26. Festivala glumca ove je godine pripala gradu Otoku,  a održavat će se od 10. do 19. svibnja. U Otoku, Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Iloku u desetak dana biti će izvedeno 15 predstava za odrasle i dvije za djecu. 

Festival glumca posvećen je glumcu, središtu predstave, kazališta i svakog kazališnog događaja. Utemeljen je 1994. godine, a održava se svake godine pod stalnim pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije. Organizatori Festivala su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika te Koncertno-kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca.

Ovogodišnji domaćin Festivala glumca biti će Žarko Potočnjak. Izbornica ovogodišnjeg Festivala glumca je Mirela Brekalo. Na otvorenju će biti izvedena predstava “Samo preko njega mrtvog”  u izvedbi Renea Bitorajca i Jana Kerekeša. Sedamnaest predstava po izboru Mirele Brekalo-Popović pratit će ocjenjivački sud u sastavu: Ankica Dobrić, Trpimir Jurkić i Vladimir Vidrić – Flika.

Oni će dodijeliti četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja: dvije glumice i dva glumca; Nagradu Ivo Fici za najbolje umjetničko ostvarenje mladog glumca do 28 godina, Nagradu Nada Subotić za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina, Nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade, Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini, Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca i Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije konferenciju je popratila pročelnica UO za turizam i kulturu VSŽ, Marija Budimir.

Raspored svih događanja i dodatne informacije nalaze se na poveznici:  https://drive.google.com/file/d/1KqPWC4QeGaBuiIaE4oZTePl68A-nU-ie/view

Ispis
Vrh