Izbornik
heeader image

I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo

  • 22. prosinca 2017.
  • Ostalo
fullscreen I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (1).jpg
I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (1).jpg
fullscreen I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (2).jpg
I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (2).jpg
fullscreen I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (3).jpg
I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (3).jpg
fullscreen I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (4).jpg
I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (4).jpg
fullscreen I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (5).jpg
I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (5).jpg
fullscreen I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (6).jpg
I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (6).jpg
fullscreen I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (7).jpg
I u našu županiju stiglo Betlehemsko svjetlo (7).jpg

Članovi Odreda izviđača „Suvara“ iz Otoka donijeli su i ove godine, već četvrti puta, Betlehemsko svjetlo mira u Vukovar, u zgradu Vukovarsko-srijemske županije.

Tom prigodom primili su ih zamjenici župana Damir Barna i Josip Dabro, zadno s pročelnicima Upravnih odjela doc.dr.sc. Jadrankom Mustapić Karlić, Marijom Budimir i Josipom Đukićem.

Betlehemsko svjetlo mira je simbol Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa, a njegovim rođenjem je bio obećan mir svim ljudima dobre volje. Svjetlo pale austrijski izviđači u crkvi Isusova rođenja u Betlehemu te ga donose u Beč, a ostali ga izviđači iz Europe i Amerike prenose u svoje zemlje.

Hrvatski izviđači donijeli su svjetlo iz Beča u zagrebačku katedralu odakle će ga izviđači prenijeti u svoje župne crkve, ustanove i domove a time  će obasjati srca u božićne dane.

U Hrvatskoj je započela inicijativa donošenja svjetla 1992.godine, a Hrvatski sabor tradicionalno je pokrovitelj Betlehemskog svjetla mira... To je simbol Božića, vjere, ljubavi, nade, prijateljstva, međusobne povezanosti i solidarnosti. Paljenje i dijeljenje Betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje požele jedni drugima mir i dobro, te je naš zadatak širiti mir i ljubav među ljudima.

Mlade izviđačice su izrecitirale prigodne pjesmice a potom je plamen Betlehemskog svjetla prenesen na prigodni adventski vijenac u Uredu župana.

Tom prigodom zamjenik župana Dabro je rekao: "Ovom prilikom želim se zahvaliti Odredu izviđača „Suvara“ iz Otoka koji su donijeli Betlehemsko svjetlo, svjetlo mira i nade u našu Županiju, a koje želimo poslati svim žiteljima Vukovarsko-srijemske županije, s vjerom da u 2018.godini krenemo u jednom pozitivnom smjeru, kako gospodarski tako i demografskom politikom. Želim koristiti ovu priliku da svim žiteljima Vukovarsko-srijemske županije, uz pomoć Betlehemskog svjetla, čestitam blagoslovljen Božić i sretnu novu 2018.godinu.“

Malena izviđačica Lorena Dabro je istaknula: „Ovo svjetlo dolazi nam iz Betlehema u Beč, a iz Beča pa u Zagreb, a sada je stiglo i kod nas. Svjetlo donosi poruku mira i ljubavi a posebno je zbog nadolazećeg Božića i Isusovog rođenja.“

Voditelj Odreda izviđača Davor Išćić je spomenio: „Mladi izviđači prenose Betlehemsko svjetlo mira po cijeloj Hrvatskoj a koje simbolizira mir i blagostanje u cijelom svijetu. Ovu aktivnost Savez izviđača Hrvatske provodi već 26 godina i nadamo se kako će se suradnja svih institucija Republike Hrvatske nastaviti i dalje. Poruka je kao i svake godine – mir, blagostanje i svako dobro u nadolazećoj godini. Svjetlo se prenosi u sve državne institucije u našoj županiji i jedinicama lokalne samouprave, grada Otoka i dvije župe: u gradu Otoku i u mjestu Komletinci, a uključiti ćemo i župu u Privlaci i Gunji.“

Prijemu izviđača nazočila je i načelnica izviđačkoga odreda iz Otoka Tanja Išćić.

Ispis