Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini: Županije će nastaviti poticati očuvanje hrvatskog identiteta

  • 28. rujna 2019.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (1).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (1).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (1).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (2).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (2).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (2).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (3).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (3).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (3).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (4).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (4).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (4).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (5).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (5).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (5).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (6).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (6).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (6).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (7).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (7).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (7).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (8).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (8).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (8).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (9).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (9).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (9).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (10).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (10).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (10).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (11).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (11).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (11).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (12).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (12).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (12).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (13).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (13).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (13).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (14).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (14).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (14).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (15).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (15).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (15).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (16).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (16).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (16).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (17).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (17).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (17).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (18).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (18).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (18).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (19).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (19).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (19).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (20).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (20).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (20).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (21).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (21).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (21).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (22).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (22).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (22).jpg
fullscreen Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (23).jpg Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (23).jpg
Hrvatska delegacija u posjetu Vojvodini (23).jpg

Na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova te uz podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, dužnosnici iz 18 hrvatskih županija boravili su u Vojvodini, gdje su obišli Suboticu i Novi Sad. Odazvalo pet župana: Goran Pauk, Božo Galić, Igor Andrović, Darko Koren i Zlatko Komadina i 13 zamjenika župana te predstavnici Hrvatske zajednice županija i Udruge gradova RH.

Tako su župani i njihovi zamjenici tijekom posjete Autonomnoj Pokrajini Vojvodini razgovarali s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, u Subotici i Tavankutu, a u Novom Sadu ih je primio predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović.

-Trinaest županija aktivno surađuje i pomaže Hrvate u Vojvodini – što kroz kulturno-umjetničke manifestacije, obnove ustanova, financiranje ljetovanja djece, poticanje čitanja i očuvanje hrvatskog identiteta. Suradnje se većinom odvijaju putem Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, a sada kada smo vidjeli kakve su stvarne potrebe iz prve ruke, dogovoreni su konkretni koraci koji će te suradnje učinitijoš kvalitetnijima -, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

-Vukovarsko-srijemska županija već godinama pomaže hrvatskoj zajednici u Vojvodini, održali smo i razne susrete kao i sastanke, a potpisali smo i Sporazume o suradnji kako s AP Vojvodinom tako i s pojedinim okruzima s kojima možemo zajednički nastupati u kandidiranju projekata od obostranog interesa, za financiranje iz EU fondova. Nedavno smo pomogli u kupnji Šokačke kuće u bačkom mjestu u Vajskoj, koja će služiti za okupljanje i djelovanje Hrvata, Šokaca, u očuvanju i promoviranju hrvatske kulture i identiteta. Mi želimo da naši Hrvati u Vojvodini ostvare što potpunija prava kao što imaju i Srbi u Hrvatskoj i u u našoj županiji. Želimo na taj način biti poveznica između dvije države kako bismo pomogli u razvijanju boljih odnosa i zajedničke suradnje.“ – naglasio je župan Galić.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić istaknula je kako je uspostavljena institucionalna suradnja teda je sustavna i kontinuirana potpora hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji od strane institucija Republike Hrvatske od izuzetne važnosti za opstanak Hrvata na ovim prostorima. Nakon što se sve jača nastavlja podrška Vlade Republike Hrvatske, za hrvatsku zajednicu u Srbiji značajna je i započeta suradnja s Hrvatskom zajednicom županija, to jest s regionalnom razinom vlasti u Hrvatskoj, područjem suradnje koje još uvijek nije u dovoljnoj mjeri ostvareno. Također, rekla je, osim financijske potpore, važno da u suradnji dviju država uvijek i na svim razinama budu uključeni legitimni predstavnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji, jer će na taj način biti olakšana provedba brojnih programa i projekata koji za cilj imaju očuvanje hrvatskog identiteta na ovim prostorima.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Tomislav Žigmanov, pozdravio je nastavak uspješne suradnje Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske zajednice županija te iskazao nadu kako će se ista nadalje obogaćivati na obostrano zadovoljstvo. Pohvalio interes hrvatskih županija za društveni položaj Hrvata u Srbiji te spremnost predstavnika regionalanih vlasti u podršci jednom broju inicijativa.

- Mislim da je više nego važna ta neposredna komunikacija, da ona dobije institucionalni okvir i da podrška koju dobivamo od hrvatskih županija bude još vidljivija i učinkovitija. Najveći izazov će ipak biti naše uključivanje u hrvatsko–srpsku suradnju kada su u pitanju komunikacije na razini državnih i regionalnih tijela dvije zemlje.- naveo je Žigmanov.

Hrvatska zajednica u Republici Srbiji ovom prigodom bila je i posrednik sastanku Hrvatske zajednice županija i Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine čime je posvjedočili konstruktivno držanje u sveukupnim hrvatsko-srpskim odnosima.

O položaju Hrvata u Vovodini, ali i širim temama, razgovaralo se i na sastanku s predsjednikom Pokrajinske vlade Vojvodine Igorom Mirovićem. Istaknuto je kako prekogranična suradnja regionalnih razina vlasti može biti kotač pokretanja razvoja naših regija, kao i da Europska unija konstantno radi na kreiranju novih i poboljšavanju postojećih politika. Poticanje prekogranične suradnje kroz razne mehanizme Unije pokazalo se kao uspješan temelj čuvanja demokratskih vrijednosti i načela kojima težimo, bili formalno dijelom EU ili ne. U tom smislu, uključenost Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske u prekogranične programe suradnje i više je nego potrebno. Naglašeno je i da je predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU prilika da se, u tome razdoblju povećane vidljivosti, fokus usmjeri na razvoj lokalne zajednice sukladno potrebama „detektiranima“ na terenu.

Predsjednik i župan Pauk nadovezao se te je ukazao na važnost financijske i institucionalne podrške koju pokrajinska Vlada pruža hrvatskoj zajednici, osobito u području informiranja i kulture na hrvatskom jeziku. On je predsjednika pokrajinske Vlade informirao i o tome kako institucije Republike Hrvatske ulažu velike napore na planu financiranja i zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, uz aktivno uključivanje njihovih predstavnika, te iskazao nadu kako će po pitanju zaštite materijalnog kulturnog nasljeđa Hrvata u Srbiji također biti pomaka. Ukazao je i na činjenicu kako u hrvatskoj regionalnoj samoupravi funkciju zamjenika župana obnaša 11 predstavnika srpske zajednice te izrazio nadu kako će hrvatski predstavnici na isti način imati prilike zastupati interese hrvatske zajednice u pokrajinskoj vladi i na razini lokalnih samouprava.

Zaključeno je kako razmjenom iskustava možemo učiti jedni od drugih, posebice na velikim projektima kao što je priprema Europske prijestolnice kulture, čiju laskavu titulu sljedeće godine nosi Rijeka, a godinu kasnije, 2021., Novi Sad.

Župani i zamjenici su u subotu bili gosti Festivala voća u mjestu Tavankut, a zatim su s domaćinima, predstavnicima udruga, kulturnih ustanova i gospodarstvenicima razgovarali o statusu hrvatske manjine, problemima i mogućim projektima potpore.

Ispis
Vrh