Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu

  • 23. svibnja 2011.
  • Obrazovanje
fullscreen FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu (1).jpg FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu (1).jpg
FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu (1).jpg
fullscreen FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu (2).jpg FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu (2).jpg
FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu (2).jpg
fullscreen FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu (3).jpg FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu (3).jpg
FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu (3).jpg
fullscreen FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu (4).jpg FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu (4).jpg
FIJET-ova Zlatna jabuka za vučedolsku kulturu (4).jpg

Svjetsko udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET dodijelilo je Vukovaru i Iloku prestižnu nagradu „Zlatna jabuka“, novinarskog turističkog „Oskara“,  za 2011. g.   za istraživanje Vučedolske kulture i njenu promociju u Hrvatskoj i svijetu.

Predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) Tijani Haddad  istaknuo je kako  vučedolska kultura ne pripada samo Vukovaru i Hrvatskoj nego i cijelome svijetu, jer je kulturno nasljeđe univerzalno i treba ga promicati u cijelome svijetu, a što je zadatak i FIJET-a.

U Hrvatskoj su dosadašnji dobitnici Dubrovnik 1996. i Split 2002. godine, a FIJET Hrvatska predložio je Vukovar za ovu prestižnu nagradu još 2007. godine Uoči svečanosti,  u hotelu „Lav“ ministar turizma Damir Bajs održao je konferenciju za strane i domaće novinare zajedno sa predsjednikom FIJET-a Tijanom Haddadom, vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem, predsjednicom FIJET-a Hrvatske i članicom Izvršnog odbora Tinom Čubrilom, te zamjenikom gradonačelnika Vukovara Željkom Pinjuhom.

Ministar Bajs je rekao kako u 2011. godini Hrvatska očekuje 10,5 milijuna stranih turista koji će ostvariti oko 57 milijuna noćenja. Istaknuo je da je Hrvatska po broju stranih turista na 23. mjestu u svijetu te od njih ostvaruje prihod od 6,5 milijardi eura kao i dodatnu milijardu eura od domaćih turista. Također je naglasio kako prihod od turizma čini 15 posto hrvatskoga BDP-a. Istaknuo je kako je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno 12 posto više turističkih dolazaka nego u istom razdoblju prošle godine.

FIJET-ova "Zlatna jabuka", koju je predsjednik Tijani Haddad uručio zamjeniku gradonačelnika Vukovara Željku Pinjuhu, uklopljena je u posebnu skulpturu, unutar staklene vučedolske golubice, koja je smještena na komadu 5800 godina starog drveta. Cijelu skulpturu osmislio je zagrebački akademski kipar Josip Fluksi, a bit će trajno smještena u budućem vučedolskom muzeju čija je izgradnja u tijeku. Predsjednica hrvatskog FIJET-a i Zbora turističkih novinara Tina Čubrilo uručila je danas u Vukovaru prof dr. Aleksandru Durmanu s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu povelju za 30 godina arheološkog istraživanja lokaliteta Vučedol kod Vukovara.

Svjetsko udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) osnovano je 1954. godine u Parizu, a danas ima 35 zemalja članica. FIJET je nagradu Zlatna jabuka ustanovio 1970. godine, a dodjeljuje se za očuvanje i unapređenje povijesno-kulturne baštine, tradicije i običaja u funkciji razvoja turizma. Za 2014. godinu kao mogući kandidati za osvajanje nagrade "Zlatna jabuka" nominirani su hrvatski gradovi Rovinj i Opatija.

Ispis
Vrh