Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Festival glumca svečano otvoren u Otoku

  • 11. svibnja 2019.
  • Turizam i kultura
fullscreen Festival glumca svečano otvoren u Otoku (1).jpg Festival glumca svečano otvoren u Otoku (1).jpg
Festival glumca svečano otvoren u Otoku (1).jpg
fullscreen Festival glumca svečano otvoren u Otoku (2).jpg Festival glumca svečano otvoren u Otoku (2).jpg
Festival glumca svečano otvoren u Otoku (2).jpg
fullscreen Festival glumca svečano otvoren u Otoku (3).jpg Festival glumca svečano otvoren u Otoku (3).jpg
Festival glumca svečano otvoren u Otoku (3).jpg
fullscreen Festival glumca svečano otvoren u Otoku (4).jpg Festival glumca svečano otvoren u Otoku (4).jpg
Festival glumca svečano otvoren u Otoku (4).jpg
fullscreen Festival glumca svečano otvoren u Otoku (5).jpg Festival glumca svečano otvoren u Otoku (5).jpg
Festival glumca svečano otvoren u Otoku (5).jpg
fullscreen Festival glumca svečano otvoren u Otoku (6).jpg Festival glumca svečano otvoren u Otoku (6).jpg
Festival glumca svečano otvoren u Otoku (6).jpg
fullscreen Festival glumca svečano otvoren u Otoku (7).jpg Festival glumca svečano otvoren u Otoku (7).jpg
Festival glumca svečano otvoren u Otoku (7).jpg
fullscreen Festival glumca svečano otvoren u Otoku (8).jpg Festival glumca svečano otvoren u Otoku (8).jpg
Festival glumca svečano otvoren u Otoku (8).jpg

Ilok, Otok, Vinkovci, Vukovar i Županja gradovi su Vukovarsko-srijemske županije koji će od 10. do 19. svibnja ponovno postati središta kazališnog života, a ovogodišnji grad domaćin je Grad Otok u kojem se 26. Festival glumca svečano i otvorio.

Na početku svečanosti otvorenja svi nazočni uzvanici, građani grada Otoka ali i svi glumci koji su stigli u našu županiju, jednominutnim pljeskom odali su počast preminulom velikanu hrvatskog glumišta Ivi Gregureviću, koji je od prvih početaka bio sudionikom Festivala glumca, i kao glumac u predstavama, i kao izbornik Festivala 2010. godine i kao domaćin Festivala 2016.godine.

Njemu u čast ove godine biti će po prvi puta dodijeljena Nagrada Ivo Gregurević, za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.

Prigodne riječi i dobrodošlicu svima izrazio je gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić, ispred Ministarstva kulture obratila se pomoćnica ministrice dr.sc. Iva Hraste Sočo, koja već godinama prati događanja na Festivalu, zatim se obratio predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo, istaknuvši kako je riječ o najznačajnijem festivalu za glumce zbog toga što sve na njemu rade glumci - od žirija, izbornice, do samih predstava, koje su izabrane s naglaskom prvenstveno na glumu, te je rekao kako se glumci svake godine s radošću vraćaju u našu županiju jer ih Slavonci uvijek dočekuju raširenih ruku.

Zatim je sve nazočne pozdravila predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović, izrazivši zadovoljstvo što festival postoji već 26.godina te se zahvalila svima koji na bilo koji način daju svoj doprinos kako bi se Festival mogao održavati a zatim se, u ime župana Bože Galića, obratila pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Marija Budimir istaknuvši kako građani naše županije vole Festival što dokazuju velikom posjećenošću na predstavama.

Potom su pročelnica Budimir i predsjednica Martinović ovogodišnji Festival glumca svečano proglasile otvorenim.

Nakon otvorenja održana je predstava "Samo preko njega mrtvog" u izvedbi Renea Bitorajca i Jana Kerekeša.

Ove godine, od 60 prijavljenih predstava, u deset festivalskih dana bit će prikazano ukupno 17 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade.

Riječ je o 15 predstava za odrasle i dvije za djecu, koje po mišljenju ovogodišnje izbornice Mirele Brekalo-Popović vrsnošću odabira teme kojima se bave, glumom koju uprizoruju te glumačkim vještinama predstavljaju ponajbolji presjek recentne hrvatske kazališne produkcije.

Svake godine festival ima i svojeg domaćina, a domaćin 26. Festivala glumca je istaknuti kazališni, televizijski i filmski glumac, umirovljeni prvak Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Žarko Potočnjak.

Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika(HDDU), Kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca te Vukovarsko-srijemska županija.

Ispis
Vrh