Izbornik
heeader image

Europski dan darivanja i presađivanja organa

  • 16. listopada 2010.
  • Zdravstvo i socijalna skrb

Europski dan darivanja i presađivanja organa obilježava se svake godine 16. listopada s ciljem upoznavanja javnosti sa dostignućima transplantacijske medicine i važnošću odluke o darivanju organa poslije smrti, izražavanje podrške i solidarnosti prema onima koji čekaju na presađivanje organa,  te zahvalnosti i poštovanja svim darivateljima i njihovim obiteljima koji su plemenitim činom spasili druge živote.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH pripremilo je niz aktivnosti povodom obilježavanja Dana darivanja i presađivanja organa, a Nacionalna medijska kampanja provodi se u svrhu podizanja transplantacijske svijesti građana te upoznavanja javnosti s mogućnošću liječenja metodom transplantacije organa i društvenom važnošću darivanja organa nakon smrti u svrhu presađivanja.

Obilježavanjem Europskog dana darivanja i presađivanja organa želi se izraziti zahvalnost i poštovanje svim darivateljima organa i njihovim obiteljima, kao i zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u transplantacijskom programu i skrbe o onima koji čekaju na presađivanje.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji obilježavanje Europskog dana darivanja i transplantiranja organa organizirano je u suradnji s Općom bolnicom Vinkovci i Radio postajom Vinkovci sudjelovanjem u edukativnom programu zamjenice bolničkog transplantacijskog koordinatora dr. Maje Mustač, spec.anesteziloga.

Ispis