Izbornik
heeader image

EU Strategija za Dunavsku regiju – Dunavski financijski dijalog

  • 28. ožujka 2012.
  • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj, Gospodarstvo, Financije
fullscreen EU Strategija za Dunavsku regiju – Dunavski financijski dijalog
EU Strategija za Dunavsku regiju – Dunavski financijski dijalog

Prvi Dunavski financijski dijalog u okviru EU Strategije za Dunavsku regiju održan je  22. i 23. ožujka 2012. u Beču. EU Strategija za Dunavsku regiju je makro-regionalna strategija koja obuhvaća sve zemlje duž Dunava i njezin je primarni cilj rješavanje zajedničkih izazova i koordinacija postojećih politika i programa za jačanje integracije u regiji.

Financijski dijalog jedna je od aktivnosti planiranih u sklopu EU Strategije za Dunavsku regiju čiji je cilj „ispitati izvedivost okvira za ulaganja u Dunavsku regiju“. U tom kontekstu, koordinator prioritetnog područja 10 pod nazivom „Institucionalni kapacitet i suradnja“ organizira niz dunavskih financijskih dijaloga u ime Europske komisije. Cilj prvog takvog dijaloga bio je okupiti male i srednje poduzetnike iz cijele Dunavske regije zajedno s financijskim institucijama.

Dunavski financijski dijalog je omogućio platformu za poticanje spajanja financijskih potreba malih i srednjih poduzetnika i financijskih mogućnosti koje nude financijske institucije. Malim i srednjim poduzetnicima dunavski financijski okvir pruža jedinstvene mogućnosti identificiranja najpovoljnijih izvora financiranja za realizaciju investicijskih projekata. Bila je to prilika za osobni razgovor s predstavnicima financijskih institucija dok su istovremeno financijske institucije imale priliku identificirati nova područja poslovanja. 

Jačanje gospodarske snage dunavske regije postiže se jačanjem postojećih kapaciteta u malom i srednjem poduzetništvu kroz razvoj novih oblika poslovne suradnje, razvoj prerađivačke industrije i proizvodnje te razvoj poduzetničkog učenja u okviru Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe (SEECEL) koji je Hrvatska već uključila kao vodeći (flagship) regionalni projekt u Akcijski plan Dunavske strategije. Ovaj projekt je ujedno bio i predstavljen od strane Republike Hrvatske, Ministarstva poduzetništva i obrta na navedenom sastanku.

Projekt JODAR (Joint Development Opportunities for Transport and Logistics in the Croatian / Serbian Danube Region) - Zajedničke razvojne mogućnosti za transport i logistiku u Podunavlju predstavljen je također od strane nositelja projekta Skupštine autonomne pokrajine Vojvodine i Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST u kojem su partneri Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatsko-austrijska trgovačka komora, Agencija za vodne putove, Lučka uprava Vukovar, Klaster za transport i logistiku Vojvodine, Belgijsko-srpska poslovna asocijacija i Opština Apatin.

Cilj ovog projekta je doprinijeti uravnoteženom socio-ekonomskom razvoju prekogranične podunavske regije te ostvariti preduvjete za revalorizaciju geoprometnog položaja kroz razvoj transporta i logistike kao osnove za pripremu podunavske regije za učinkovitu provedbu Dunavske strategije i daljnju pripremu projekata za Strukturne fondove.

U Beču se također iz Vukovarsko-srijemske županije predstavila tvrtka Arator d.o.o  sa svojim investicijskim projektima od kojih posebno treba istaknuti izgradnju objekta Energane – bioplinskog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora energije.

Budući da se EU Strategija za Dunavsku regiju provodi Akcijskim planom, Europska komisija je alocirala 200.000 eura za period 2012.-2013. na način da se ukupan iznos dijeli popola između Ministarstva gospodarstva Baden-Württemberga i Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske koji zajednički koordiniraju provedbu prioriteta 8 „Podrška razvoju konkurentnosti, uključujući razvoj klastera“. Za navedeni iznos u Akcijskom planu Ministarstvo poduzetništva i obrta će organizirati dvije Radionice za klastere u svibnju ili lipnju 2012. u Vukovaru, a u jesen u sjeverozapadnoj Hrvatskoj za svih 14 zemalja uključenih u Dunavsku strategiju.

Sastanku su nazočili predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta, pomoćnica ministra Dijana Bezjak, načelnica Odjela za EU programe i projekte i koordinatorica prioritetnog područja 8 Dragica Karaić i načelnica Odjela za razvoj klastera i zadruga Zdenka Mesić, treća tajnica pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji Ingrid Szabo te predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Gabrijela Žalac i direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST Zvonimir Čordašić.

Ispis
Vrh