Izbornik
heeader image

Etno kreacija Hrvatske i Etno frizura Hrvatske

  • 03. lipnja 2018.
  • Turizam i kultura
fullscreen Etno kreacija Hrvatske i Etno frizura Hrvatske (1).JPG
Etno kreacija Hrvatske i Etno frizura Hrvatske (1).JPG
fullscreen Etno kreacija Hrvatske i Etno frizura Hrvatske (2).JPG
Etno kreacija Hrvatske i Etno frizura Hrvatske (2).JPG
fullscreen Etno kreacija Hrvatske i Etno frizura Hrvatske (3).JPG
Etno kreacija Hrvatske i Etno frizura Hrvatske (3).JPG

Kulturni centar Gatalinka i ove je godine organizirao u Hotelu Admiral u Vinkovcima natjecanje Etno kreacija Hrvatske i Etno frizura Hrvatske, koje je okupilo veliki broj natjecatelja, ali i zaljubljenika u tradicijsko odijevanje i tradicijsku izradu frizura.

Istraživanje iz ovog područja kulture KC Gatalinka radi i dokumentira od 1998. godine. Kao rezultat natjecanja izlaze vrsna djela obrtnika frizera, frizera učenika, kreatora i učenika škola za dizajn. Svi radovi su objavljeni u časopisu „Etno revija“.

Natjecanje Etno kreacija Hrvatske zajedno sa natjecanjem u izradi etno frizura, Etno frizura Hrvatske i Etno revijom, čine skupinu priredbi pod nazivom Etno vikend u etno gradu. Posebno je važno što su kreacije inspirirane isključivo tradicijskim odjevnim predmetima hrvatskog življa, odnosno Hrvata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Austrije i Srbije.

Od 2000. godine Kulturni centar Gatalinka organizator je i državnog natjecanja u izradi etno frizura pod nazivom Etno frizura Hrvatske. Radove procjenjuje prosudbena komisija sastavljena od dva do tri frizera, vizažista, te etnologa ili folklorista. Ove godine, kreatori iz cijele Hrvatske, prijavili su čak 100 etno kreacija, a frizeri 16 etno frizura.

Manifestaciji i svečanoj dodjeli nagrada ispred Vukovarsko-srijemske županije nazočila je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Marija Budimir.

Ispis