Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Državna tajnica Marija Vučković s predstavnicima županija o Školskoj shemi

  • 09. lipnja 2017.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj, Obrazovanje
fullscreen Državna tajnica Marija Vučković s predstavnicima županija o Školskoj shemi (1).jpg Državna tajnica Marija Vučković s predstavnicima županija o Školskoj shemi (1).jpg
Državna tajnica Marija Vučković s predstavnicima županija o Školskoj shemi (1).jpg
fullscreen Državna tajnica Marija Vučković s predstavnicima županija o Školskoj shemi (2).jpg Državna tajnica Marija Vučković s predstavnicima županija o Školskoj shemi (2).jpg
Državna tajnica Marija Vučković s predstavnicima županija o Školskoj shemi (2).jpg

U Ministarstvu poljoprivrede održan je danas sastanak predstavnika županija s državnom tajnicom Marijom Vučković. Tema sastanka bila je nova Školska shema za koju je Europska komisija dodijelila Hrvatskoj 1,7 milijuna eura za voće i povrće, odnosno 800 tisuća eura za mlijeko i mliječne proizvode.

Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća te Program mlijeka u školama te je u ova dva programa prošle godine bilo uključeno preko tisuću škola. Cilj ovog programa je povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanje svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, odnosno na ovaj će način hrvatski školarci imati dodatni zdravi obrok lokalnih proizvođača.

Na početku sastanka prisutnima se obratila državna tajnica istaknuvši kako su u Pravilnik o Školskoj shemi, koja je na snazi od 17. svibnja, uvedene neke promjene kako bi učenici dobili voće, povrće i mliječne proizvode lokalnih proizvođača, odnosno svježe proizvode. Također, svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće te mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. Na današnjem sastanku je istaknuto kako je javni poziv za škole otvoren od 30. svibnja i trajat će 15 dana, a raspoloživa sredstva dodijelit će se sukladno broju prijavljenih škola. Uslijedila je rasprava gdje su županijski službenici pohvalili ovu inicijativu, ali i iznijeli svoje komentare i prijedloge na Pravilnik i samu provedbu programa besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu.

U ime Vukovarsko-srijemske županije sastanku su sudjelovali v.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport, mlade i demografiju doc.dr.sc. Jadranka Mustapić Karlić i v.d. pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić.

Ovom sastanku uslijedit će sastanak župana s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem koji će se održati u ponedjeljak, 12. lipnja.

Ispis
Vrh