Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Dodjela književnih nagrada za 2019. godinu

  • 25. listopada 2019.
  • Ostalo
fullscreen Dodjela književnih nagrada za 2019. godinu (1).jpg Dodjela književnih nagrada za 2019. godinu (1).jpg
Dodjela književnih nagrada za 2019. godinu (1).jpg
Foto: Mario Kokaj
fullscreen Dodjela književnih nagrada za 2019. godinu (2).jpg Dodjela književnih nagrada za 2019. godinu (2).jpg
Dodjela književnih nagrada za 2019. godinu (2).jpg
fullscreen Dodjela književnih nagrada za 2019. godinu (3).jpg Dodjela književnih nagrada za 2019. godinu (3).jpg
Dodjela književnih nagrada za 2019. godinu (3).jpg
fullscreen Dodjela književnih nagrada za 2019. godinu (4).jpg Dodjela književnih nagrada za 2019. godinu (4).jpg
Dodjela književnih nagrada za 2019. godinu (4).jpg

U okviru 25. Dana Josipa i Ivana Kozarca, dodijeljene su nagrade za 2019.godinu, u Gradskoj vijećnici Grada Vinkovaca.

Nagradu za životno djelo dobila je Ljubica Kolarić - Dumić, autorica dvadesetak zbirki poezije, dječjih pjesama i pripovjedaka, a nagradu joj je uručio župan Božo Galić.

Nagradu za knjigu godine za književnost dobila je sveučilišna profesorica i književnica Jasna Horvat za roman "OSvojski", dok je knjigom godine za znanost proglašena znanstvena studija "Oulipo i književnost ograničenja" autorice Ivane Buljubašić.
Povelje uspješnosti za znanost dobile su Dubravka Brezak Stamać za knjigu "O hrvatskom jeziku i prirodi u jeziku" te Vlasta Markasović za knjigu "Sonetist Antun Gustav Matoš".

Povelje uspješnosti za književnost dobili su đakovački književnik Adam Rajzl za roman "Martin Tišljer" te Denis Ćosić za prvu objavljenu knjigu poezije "Neonski bog mržnje".

Također, predstavljena su prva dva kola biblioteke "Hrvatski velikani", odnosno prvih 20 knjiga biblioteke koja će obuhvatiti velikane hrvatske povijesti od hrvatskih kraljeva do suvremenih književnika i znanstvenika, a biblioteku je predstavila hrvatska akademkinja, sveučilišna profesorica te članica uredničkog vijeća Dubravka Oraić Tolić. 

"To je popularna kulturološka baštinska biblioteka sa svim znamenitim baštinicima", istaknula je Oraić Tolić, naglasivši da je biblioteka i svojevrsni pokušaj brendiranja nacionalnog identiteta. Dodala je da iza projekta stoji producent Martin Grgurovac i njegova Slavonska naklada „Privlačica“ te podsjetila da je ta izdavačka kuća već realizirala kapitalne projekte poput Croatice i Slavonice, svaki u 100 knjiga, a oba su nagrađena HAZU-ovom nagradom Josip Juraj Strossmayer. Za razliku od tih projekata, rekla je Oraić-Tolić, biblioteka "Hrvatski velikani" u naravi predstavlja male, popularno pisane knjižice od 80-tak stranica, jednostavna jezika, sa zanimljivostima iz biografija te brojnim ilustracijama, koje pretendiraju dospjeti u sve školske knjižnice.

Književnu manifestaciju „Dani Josipa i Ivana Kozarca“ utemeljili su Društvo hrvatskih književnika, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci, Hrvatske šume i Slavonska naklada „Privlačica“, koja je i organizator manifestacije.

Ispis
Vrh