Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Blagoslovljen obnovljeni spomenik Presvetoga Trojstva u središnjem vinkovačkom parku

  • 14. srpnja 2019.
  • Ostalo
fullscreen Obnovljeni spomenik Presvetog Trojstva Obnovljeni spomenik Presvetog Trojstva
Obnovljeni spomenik Presvetog Trojstva
izvor: http://novosti.hr

U središnjem gradskom parku u Vinkovcima danas je svečano blagoslovljen obnovljeni spomenik Presvetog Trojstva. Spomenik je blagoslovio prečasni, župnik župe Sv. Euzebija i Poliona Tadija Pranjić koji je prije toga u župnoj crkvi služio misu u povodu Dana grada Vinkovaca, na kojem su nazočili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, gradonačelnik Ivan Bosančić sa zamjenicima Katom Krešić i Gabrijelom Šokičićem, predsjednik Gradskog vijeća Mladen Karlić, a posebno svečanom ugođaju pridonijeli su članovi “Vinkovačkih šokačkih rodova” odjeveni u narodne nošnje kao i domaći mješoviti crkveni pjevački zbor “Sv. Cecilija”.

“Ovo je jedan od povijesnih događaja za grad Vinkovce i našu župu. Ovo je sada, po mom uvjerenju, najljepši spomenik u jednome gradu podignut u čast Presvetog Trojstva, ljepši i od onoga u Požegi i od onoga u osječkoj Tvrđi. Generacije prije nas ostavile su trag svoga postojanja i to je sada došlo do izražaja kroz ovu restauraciju po svim standardima kako se rade spomenici kulture i kao takav ostaje za buduće generacije. Bio sam svjedok teških stradanja središta grada u Domovinskom ratu, kada su raketirali sve što je bilo ovdje, a bili su sve spomenici kulture na kojima su bile izvješene zastave UNESCO-a koje velikosrpski agresor nije poštivao. Evo, sad je i ovaj spomenik obnovljen, vraćen je prvobitnom izgledu i zaista je prekrasan”, istaknuo je prečasni Tadija Pranjić.

Spomenik Presvetoga Trojstva postavljen je u središnji vinkovački park na blagdan Male Gospe 8. rujna 1845. godine. Posljednja obnova spomenika bila je 1987. godine, kada je spomenik bio obložen novim materijalom koji se nije pokazao najboljim, dok je popločenjem bila prekrivena i najniža stepenica oko spomenika koja je sada postala vidljiva. Spomenik se nalazi u registru Ministarstva kulture kao materijalno kulturno dobro i preporuka je bila da se vrati u prvobitno stanje.

Radovi na obnovi kipa sv. Trojstva provedeni su na temelju Elaborata o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Vukovaru. Obnovu spomenika sufinanciralo je Ministarstvo kulture s 250.000 kuna, a ostatak troškova financirao je Grad Vinkovci.

Ispis
Vrh